Катя Панева: Възможна е коалиция с ПП “Продължаваме промяната”, летище “Узунджово” има перспектива за развитие

0

Катя Панева е магистър по европейска икономика и управление на администрацията. От 20 години работи в сферата на фармацията, собственик е на аптеки.
Седем месеца заемаше поста на областен управител на Хасково по време на четворната коалиция в 47-то НС. Създател е на фонд „Ин Витро“ в Димитровград и е негов председател. Майка е на три деца. Била е водач на листата на Коалиция „Демократична България – Обединение“ в 29 МИР-Хасково.

1. Какво успяхте и какво не успяхте да свършите като областен управител?
Какво не успях? Мисля, че към този момент няма такова нещо, тъй като през последните няколко месеца аз лично сама започнах да проверявам документацията, за да видя какво ново да започна. Рутинните действия и задачи са свършени в рамките на зададените срокове. Гордея се много с “Изворът на Белоногата” в Харманли, с доклада ми до МРРБ що се отнася до инфраструктурата, имаме вече деловодна справка в Областна администрация – всеки един гражданин, който е подал документи, може да проследи на какъв етап са и към кого са насочени.

2. Справихте ли се с бежанската вълна от Украйна?
Бежанската вълна от Украйна първоначално бе много стряскаща, защото никой не знаеше какво трябва да се прави. Имахме план за действие, когато има повече бежанци и когато от външната ни граница с Турция – България, но той изобщо не беше актуален към този момент. Затова в рамките на 3-4 дни успяхме да изготвим наш план, за да преструктурираме и вътре в Областна администрация да създадем група, която да работи само с бежанците от Украйна. След една седмица и държавата създаде такъв кризисен щаб. Бих казала, че в Хасковска област благодарение също и на много доброволци, успяхме да се справим много добре. Нямахме толкова много наплив, и това също ни даде един плюс. Към този момент е спокойно, продължава да си има един лек поток от хора, но вече стана като една рутинна работа.

Старско

3. Има ли корупционна схема на фитосанитарния контрол на Капитан Андреево?
В правомощията на областния управител беше да направи една добра координация между всички структури – ОД на МВР – Хасково, Гранична полиция, митница, ОД на БАБХ, Министерство на земеделието, за да може да направим всичко възможно, когато те се позиционират на Капитан Андреево, да се справим възможно най-добре. Бих казала, че от тази страна, всички институции в Хасковска област за един месец направихме възможно най-доброто. Каквото зависеше от нас, сме го направили. Факт е, че всички тези средства, които са отивали към частната фирма, са наистина големи, сега те влизат в бюджета на държавата. Това е съществено важно, защото ще се разпределят между всички хора в България. Това са едни приходи, които ще помагат за инвестиции в България.

4. От тук нататък вашите приоритети?
Аз пак ще се върна на въпроса за летище Узунджово. Не успях да повярвам как в рамките на 5 години нищо не е направено, при условие, че има подписан договор между областния управител и кмета на община Хасково да се развие летището. Тогава областен управител е бил Станислав Дечев, а кмет Добри Беливанов. Абсолютно нищо не е направено. В крайна сметка това е един възлов обект за област Хасково, има много начини да бъде развит. Площта му е 28 000 дка с изградена инфраструктура. Там може да бъде направен един държавен паркинг, тъй като няма буферен паркинг за тежкотоварни автомобили от Хасково до Свиленград.

5. Възможна ли е коалиция между ПП”Продължаваме промяната” и “Демократична България” на предстоящите избори и Вие ли ще сте водач на листата?
По принцип е възможна такава коалиция, и в парламента работихме добре. Към този момент не искам да коментирам повече, за водаческото място на листата има време. До една седмица ще стане ясно. Има много достойни хора и от едната, и от другата листа, които могат да бъдат водачи. Можем да вкараме четирима народни представители от област Хасково.

6. Възможно ли е да имаме стабилно правителство след тези избори?
Това е въпрос, на който към този момент, едва ли някой може да отговори. Всичко зависи от процента, който ще направи на предстоящите избори коалицията, която бяхме в 47-мия парламент. За да имаме стабилно правителство, трябва да имаме мнозинство, защото видяхме какво се случи в предходния парламент.

7. Как успява една жена като Вас да намира време, за да съчетава работа и семейство?
Много трудно успявам. А с децата ежедневно се чуваме и вечер са около мен. Сега 3-4 дена имам нужда от почивка със семейството. Не бях почивала една година. Не че ми е тежало, аз не мога да стоя на едно място повече от два дни, но искам да обърна внимание на децата.

Оставете Коментар

Предишна публикация:
Хасковлии отстъпиха в Асеновград с 0:1
Хасковлии отстъпиха в Асеновград с 0:1

ТИР и кола горяха на пътя
ТИР и кола горяха на пътя

Затвори