йорДАНЧО: Защо Южната приказка да не се превърне в Холивуд на Балканите

0
Divel

Именикът фотограф Данчо Йорданов-йорДАНЧО, роден в Ивайловград през 1955 година.

1. Как празнуваш именния си ден?
– Преди съм го празнувал с много приятели и имахме повече време за купони. На днешния Йордановден ще снимам Владиката в Кърджали.

Старско

2. От къде идва псевдонимът йорДАНЧО, защо се подписвате така на своите фотографии ?
– Когато правих моята фирма навремето, ми дойде идеята, а моят приятел художникът Велизар Петров оформи шрифта. Исках да е по-оригинално и се получи йорДАНЧО. Сега вече в цялата страна и извън нея ме познават под моя псевдоним.

3. Защо реши да назовеш Ивайловград Южната приказка?
– Южната приказка е моя идея, като през 2009 година, заедно с тогавашния секретар на община Ивайловград Диана Овчарова, направих фотоизложба “Южната приказка”, която спечели международното изложение във Велико Търново. Наградата бе за най-атрактивно представяне на общината. Всички фотографии бяха от тази приказка, малко позната като туристическа дестинация, завладяваща с топлите си цветове. От там тръгна всичко, затова ще продължа да налагам красивите неща от региона и ще пребъде Южната приказка.

4. Ще има ли тази година отопление “Споделена красота”, който ти организираше преди години?
– Благодаря на кмета Диана Овчарова, че приемаше тази моя идея и самата тя разбра, че това е една голяма реклама за региона. По време на пленерите големи имена са оставяли своите фотографии и част от себе си тук. Надявам се тази година отново да има пленер през май месец за културните празници на града. Има и една нова идея да се съчетаят с международния фестивал “Кулинарното наследство на Тракия”, който е в началото на септември.

5. Много се направи в граничното градче в културно отношение от кмета Диана Овчарова. Какво още може да се направи?
– Конкретно зависи от нея развитието на културния туризъм. Диана Овчарова е амбициозен човек и спечели мащабен проект за вила “Армира” за атрактивно представяне на античния паметник. Местното население, и по-конкретно хотелиерите, трябва да обърнат внимание на традиционната кухня. Също така запазването на автентичните села и тяхната архитектура. Мариус Куркински снима тук българския филм “Засукан Свят” по Николай Хайтов. Снимани са и други доста популярни филми. Защо Южната приказка да не се превърне в един Холивуд на Балканите?

6. Какво се е променило в Южната приказка?
– Снимам от 1970 година в родния ми край, но през последните години има значителна промяна в развитието на този прекрасен регион.

7. Как младите творци могат да оцеляват в днешно време?
– Младите хора трябва да оцеляват като единствено мислят как да предложат нещо иновативно. Трябва да работят и рискуват докато им е времето. Да вземат инициативата в свои ръце и да стъпват смело.

8. Какво е пожеланието ти за Новата година на читателите на xnews.bg?
– Преди всичко здраве и много повече усмихнати хора, защото това носи блага.

Честит празник на всички именници, бъдете здрави и щастливи!

Оставете Коментар

Предишна публикация:
Силен вятър до 70 км/ч в Хасковско
Предупреждават за силен вятър до 90 км./ч в Хасковско

Вярващи се стичат в църквите на Голяма Богородица
Отбелязваме Йордановден

Затвори