Изтеглят от пазара яйца заради птичи грип в птицефермата на село Черногорово

0

Областната епизоотична комисия в Хасково заседава днес, след като вчера от Агенцията по безопасност на храните съобщиха за огнище на птичи грип в птицеферма на димитровградското село Черногорово виж ТУК.

40 000 кокошки носачки се отглеждат в обекта. Започнало е умъртвяването им по хуманен начин, което ще продължи още седмица. Птиците се загробват на терен, определен в близост до птицефермата, стана ясно по време на заседанието на комисията, председателствана от областния управител Гинка Райчева.

В следващите три месеца птицефермата с регистрирана инфлуенца няма да извършва дейност. Собственикът, за когото това е втори обект със заразени птици, ще бъде обезщетен за загубите, коментират участниците в комисията. Цялата продукция на птицефермата ще бъде изтеглена от търговската мрежа. Забрана да продава яйца за период от 28 дни е наложена на още една птицеферма в близост до обекта с регистрирана инфлуенца, съобщи директорът на Областната дирекция по безопасност на храните д-р Георги Илиев.

Част от противоепидемичните мерки са и определените около засегнатата птицеферма 3-километрова предпазна зона, в която освен село Черногорово, попадат Брод и Воден, както и 10-километрова наблюдавана зона, в която са Димитровград и 10 села: Бряст, Радиево, Голямо Асеново, Долно Белево, Златополе, Райново, Крепост, Александрово, Нова Надежда и Узунджово. В 10-километров радиус се забраняват пазари и изложби на птици.

Птичето месо и продукти, добити в обект, в който е установено огнище на Инфлуенца по птиците, не представляват опасност за човешкото здраве, напомнят от БАБХ.

Сподели

Оставете Коментар

Предишна публикация:
100-годишният Аврам: Избягвам хора, които говорят само за болести (ВИДЕО)
100-годишният Аврам: Избягвам хора, които говорят само за болести (ВИДЕО)

В Ивайловград ще изграждат нова фотоволтаична централа
5 638 безработни в Хасковско през януари

Затвори