Ивайловградчани събраха над 1,5 тона пластмаса за рециклиране за една година

0

Над 1500 килограма пластмаса събраха за рециклиране ивайловградчани от пластмасови бутилки, опаковки и капачки в последната година. Спечелените средства ще бъдат вложени в кауза за града или в разширяване на възможностите за разделно събиране.

Огромният интерес беше отчетен точно година след началото на кампанията за рециклиране на Община Ивайловград в партньорство с геолого-проучвателната компания „Тинтява Експлорейшън“. Миналата пролет общината и геолозите стартираха инициатива за пролетно почистване, която прерастна в постоянна инициатива след поставянето на няколко „къщички“ за събиране на пластмасови бутилки на ключови места в града.

Старско

Година по-късно, ивайловградчани са предали 1260 кг. пластмасови бутилки и 280 кг. капачки. Финансовият резултат от тяхното рециклиране е 1392 лева, които ще бъдат оползотворени за обществена кауза за града или за изграждането на още една „къщичка“.

Целта е да се намали обемът на депонираните отпадъци и да се повиши количеството на разделно събирани и рециклирани пластмаси с всички положителни резултати от този процес – по-чист, по-зелен и по-красив Ивайловград.

Много приятно изненадани сме от големия интерес на ивайловградчани, които се включиха в инициативата за рециклиране, споделя екипът на „Тинтява Експлорейшън“, които осигуриха къщичките за събиране на пластмаса. „Вярваме, че можем да помагаме с всеки избор, който правим.”

А какво ако можем да помогнем и на природата и за конкретно подобряване на живота в Ивайловград в един и същи момент? С едно просто действие на всеки от нас – да си изхвърлим пластмасата разделно, получаваме 2 важни резултата – щадим околната среда от разграждането на пластмасата в нея с години и подкрепяме финансово кауза, важна за Ивайловград. Така усилията ни са общи“, посочват от „Тинтява“.

Всеки, който изхвърля разделно пластмасата може да има значителен принос, казват още от компанията и изтъкват и любопитни факти за теглото на пластмасата, което иначе подценяваме. Със спестената енергия от една рециклирана бутилка можете да захраните и компютър за 25 минути. 1 килограм пластмаса се събира от само 28 бутилки по 1,5 литра или от 24 бутилки по 2 литра или 35 бутилки по 0,5 л. В същото време над половината от рециклирания полиетилен терефталат намира пазар при производството на килими и дрехи, а една трета от рециклираните бутилки отиват за направата на нови. Керемиди, тротоарни и градински плочки са друга част от необходимите на хората материали, които могат да бъдат произведени от предадената пластмаса на Ивайловград, става ясно още от техни мостри, показани в кампанията.

След сертифициране от РИОСВ-Хасково през пролетта дружеството закупи и специална преса за балиране на пластмасите. Така те се обработват на площадката, добиват по-компактен вид и се извозват до пункта за рециклиране в Хасково, което спестява пари за транспортиране на отпадъците и замърсяването от горивото за природата.

Кампанията за разделно съибиране на пластмасата продължава и през следващата година и набира все повече популярност сред хората в Ивайловград.

Защо е важно пластмасовите отпадъци да се рециклират на фона на климатичните промени и глобалната посока за съхраняване на енергия и намаляване на отпечатъка от човешката дейност върху природата?

• Употребяваме една бутилка от половин литър средно 15 минути.
• Необходими са над 400 години, за да може пластмасата да се разгради.
• 56% от рециклирания PET (полиетилен терефталат) намира пазар при производителите на килими и дрехи.
• 29% от рециклираните бутилки от HDPE (полиетилен висока плътност) отиват за направата на нови бутилки.
• Нужни са 5 PET бутилки за направата на 1 кв.м полиестерен килим, 1 фанелка размер XXL или за пълнежа на 1 ски-яке.
• Полиестерните влакна от 2 пластмасови бутилки са достатъчни за направата на 1 бейзболна шапка.
• Има над 10 000 вида пластмаса
• Спестената енергия от рециклирането на 1 пластмасова бутилка ще захрани компютър за 25 минути.
• Рециклирането на 1 тон пластмасови отпадъци пести около 7 200 kWh енергия или 2600 литра петрол
• На практика всяка частица пластмаса, която някога е била произведена, все още съществува под една или друга форма.
• 50% от пластмасата, която използваме, влиза в употреба само веднъж, след което я изхвърляме.

Оставете Коментар

Предишна публикация:
Театралният фестивал представя „Лодка в гората“ от Николай Хайтов на ЮЗУ „Неофит Рилски“
Театралният фестивал представя „Лодка в гората“ от Николай Хайтов на ЮЗУ „Неофит Рилски“

Джип подпря кола, друг джитка напушен
Любимчани крадат от селски двор

Затвори