Ивайловградчани за два дни вдигнаха нов покрив на параклиса “Свети Дух”/ВИДЕО/

0
Divel

Преди повече от сто години дядо Тяньо идва над ивайловградския квартал “Лъджа” и прави кошара за овцете си. Обаче на сина му се явява св.”Богородица” и му казва да махнат животните, защото пикаят на очите й.

Стопанинът първоначално не повярвал на видението. След като и той сънувал същия сън, решил да премахне кошарата и вдигне параклис. Като започнал да гради, намерил иконата на Богородица, разказват в Лъджа.

Старско

Когато пророчицата Ванга е жива, хора от квартала отишли при нея за болен човек и се оплакали, че биели много градушки, а тя казала “От тука нататък имате параклисче над квартала, там на “Свети Дух” всяка година ще правите курбан”.

“От тогава всяка година се коли животно, така се опазва реколтата”, споделя общинският съветник Иван Димитров. “Преди няколко години покривът прокапа и имаше нужда от ремонт. Целият град идва на “Свети Дух”, дойде и кметът Диана Овчарова. Ние й споменахме за проблема с покрива, и тя обеща да помогне.

Направих списък с необходимите материали, пуснахме докладната до общинския съвет и благодарение на съдействието на г-жа Овчарова се закупиха материалите”, разказа още Димитров.

Само за два дни миналата събота и неделя, е вдигнат новият покрив на параклиса. Това става благодарение на 12 души от квартала, които помогнали за направата му.

Оставете Коментар

Предишна публикация:
Отнеха книжката на Григор Димитров
Григор Димитров започва срещу Нишикори или Андухар в Антверпен

Борисов: Изплатени са 70 млн. лв. на фермери за справяне с пандемията
Борисов: Изплатени са 70 млн. лв. на фермери за справяне с пандемията

Затвори