Искат отстраняването на човека с каскета, за малките камъчета ред пак не дойдe

0

Шестима от членовете на прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) предложиха в петък – 12 май, предсрочно освобождаване на Иван Гешев от длъжността главен прокурор.

Това се случи, след като ден по-рано, номинираната за премиер от ГЕРБ-СДС и еврокомисар Мария Габриел, заяви, че предсрочното освобождаване на Гешев ще е първото нещо, което ще бъде внесено, ако вотът за нейния кабинет мине в парламента.

На времето и Цар Борис III са го атентирали на завой в Стара планина. Обаче на Гешев му направиха “завой” собствените негови колеги, от които се ползваше с пълната подкрепа, включително и тази на прокурорската колегия във ВСС.

Случката с внесеното предложение стана, вероятно неслучайно, докато главният прокурор Иван Гешев бе на официално посещение в САЩ. В България кацна снощи на летището в София. Пак пази мълчание. По официалната процедурата, която следва, Гешев първо трябва лично да получи препис от предложението за отстраняването му. Следват 7 дни, в които може да изрази становище, включително да възрази. И след това в 3-дневен срок трябва да бъде насрочено заседание на Пленума на ВСС, на което да бъде разгледано допустимостта на предложението и едва тогава да има ново заседание за разглеждане по същество. Интересна каква ще е и позицията на самата съдийска колегия на ВСС.

Би следвало и редовите прокурори да си кажат мнението. Редно е, защо след инцидента с кортежа се подредиха пред Съдебните палати в цяла България в защита на главния прокурор. Вярно, не в подкрепа на лицето Гешев, а в защита на институцията. Все пак трябва да се отбележи, че лицата правят институцията.

Този път на политическата шахматна дъска не се жертва пешка, ако се схваща противното, значи я няма институцията Главен прокурор на Република България. От всичките тези действия личи, че бъде ли сменен Гешев, вероятно ще има правителство. Вероятно и Гешев ще тръгне да прави партия и ще развее компроматите, които притежава срещу големците в държавата. Да, ама не му оставят да стори това като шеф на държавното обвинение в страната. Направи ли го вече като политик, ще го питат, защо не го стори като главен прокурор.

От новата национална буря всички ще забравим друго нещо важно, освен почернените родители на на 23-годишния Йордан от Хасково. Става въпрос за случката с изчезналия виновник, причинил смъртоносната катастрофа на пътя Хасково – Димитровград. А такива работи не бива да се забравят и това е по-голям повод за искане на оставки. Поради същата причина глас в пустиня ще останат и призивите на харманлийци, които поискаха ред, сигурност и спазване на правила от обитателите на бежанския лагер в Града на Белоногата.

Направиха го на пореден протест, отразен само от Xnews.bg виж ТУК. Ама нали и малките камъчета обръщат колата, иначе след човека с каскета ще дойде друг. Има ли значение с или без каскет ще е?

 

Автор: Развигор Разколников

PS: Напишете вашия коментар за рубрика “Voices” и изпратете на  имейл:xnewsbg@gmail.com,  очакваме да чуем вашия глас. Това, което ви вълнува вас, ни касае и нас!

Оставете Коментар

Предишна публикация:
700 изпълнители пеят и танцуват на Кенана
Облечете децата за фотосесия „Аз съм българче!“(ВИДЕО)

Куп медали по аеробика за Мега спорт
Куп медали по аеробика за Мега спорт

Затвори