Искат да строят летище за лека авиация край Банско

0

Летище за ултралеки и леки самолети край курорта Банско искат да строят три български фирми. Дружествата вече са внесли своето общо инвестиционно намерение в общината. Предложението им е да изградят важното за целия регион съоръжение между Банско и разложкото село Баня.

И трите дружества притежават ултралеки двуместни летателни машини и леки четириместни, шестместни и осемместни самолети. Според представителите на трите дружества има бъдеще в развитието на тези полети, при които малка група хора или заможни бизнесмени биха наели техниката им, за да извършват полети до 1000 километра от точката на излитане до точката на кацане, пише Kmeta.bg. Може да идват в Банско с подобни полети хора от Букурещ, Скопие, Атина, Белград и други населени места на съседните ни държави.

„Тепърва експерти ще проучват терена, за да се установи подходящо ли е мястото за летище. Целият ни регион отдавна има нужда от подобно съоръжение, което ще гарантира на желаещите да пестят време, за да посетят не само Банско, но и другите забележителни райони в Пиринския край. Едно такова летище, макар че ще е за малки самолети, ще вдигне допълнително имиджа и на Банско, и на региона”, коментира кметът на най-добрия ни зимен курорт Георги Икономов.

Кметове на общини в Пиринския край отдавна искат да се изгради летище за развитието на туризма в региона. По този начин ще се даде допълнителен тласък на бранша.

Преди години имаше идея селскостопанското летище между разложкото село Баня и Банско да се превърне в гражданско. Появиха се и инвеститори, но земите се оказаха частни и проектът бе забравен.

Сподели

Оставете Коментар

Предишна публикация:
Ева Майдел
Ева Майдел: Страховете от приемането на еврото са необосновани

Хасково - усмивки за осми март
Ученици от Езиковата подаряваха усмивки в центъра

Затвори