Инж. Лозко Лозев става председател на УС на “Български ВиК Холдинг”

0

Инж. Лозко Лозев поема председателския пост на Управителния съвет на държавния ВиК холдинг. Досега той бе главен инженер във ВиК-Хасково. 33-годишният Лозев е завършил “Водоснабдяване и канализация” в УАСГ. Занимавал се е с проектиране на водопроводни и канализационни мрежи, поддръжка и ремонт на ВиК мрежи.

В 4-членния съвет влиза още един хасковлия – Владимир Бибов. Той има 14-годишен опит във финансовия сектор, 5 години от които в Комисията за финансов надзор. Бил е съветник в политическия кабинет на МРРБ в периода юни – август 2023 г., като е отговарял за политиките във ВиК сектора.

Регионалното министерство предприе пълна промяна в държавния ВиК холдинг, като бе отстранен целият Съвет на директорите и вече ходингът има управителен и надзорен съвет. Реформата цели повишаването на прекия надзор на държавата върху структурата на Холдинга и дъщерните му дружества. Новата ръководна структура на дружеството е подадена към Търговския регистър, където тече процедурата по вписване на промените, според които ВиК Холдингът ще се управлява от 5-членен Надзорен съвет и 4-членен Управителен съвет.

Така от старото ръководство е останала само директорката Ирена Георгиева, но тя вече ще представлява холдинга заедно с 33-годишния Лозко Лозев, който става първи директор, а Георгиева ще е втори. Лозев ще е председател на УС, а Георгиева – негов заместник. Останалите нови двама членове на управата са Владимир Бибов и Атанас Бояджиев.

Председател на Надзорния съвет ще бъде ВиК инженерът и дългогодишен преподавател в Университета по архитектура, строителство и геодезия проф. д-р Ганчо Димитров. В него влизат още Кирил Симеонов, Росица Димитрова, Дафинка Семерджиева и Богомил Петков.

Връщането на двустепенната форма на управление цели да се оптимизира работата във ВиК сектора и да засили проектите за модернизация на ВиК мрежата и инфраструктурата, да реализира редица големи водни проекти, с които да се подобри качеството на предлаганите услуги за гражданите, се казва в съобщение на МРРБ. Оттам уточняват, че промените се очаква да подпомогнат ВиК операторите при реализацията на проектите им с европейско финансиране и да допринесат за финансовото оздравяване на ВиК дружествата от структурата на ВиК Холдинга.

Ведомството допълва, че разчита експертите от Надзорният съвет и Управителния съвет на “Български ВиК холдинг” да направят в спешен порядък анализ на реалното състояние на 24-те дъщерни дружества и да предложат мерки за финансово оздравяване на ВиК операторите, за да заработи ВиК Холдингът като инвестиционно дружество, което подпомага проекти за модернизацията на ВиК инфраструктурата.

Оставете Коментар

Предишна публикация:
32 трактора тръгнаха на протест: "Без български ферми, няма прехрана за българите"(ВИДЕО)
И земеделците от Хасковско утре на блокада-протест

Отиде си диригентът на димитровградския оркестър
Отиде си диригентът на димитровградския оркестър

Затвори