Инж. Божидар Желязков: Енергийно обследване може да намали сметките за ток

0

ВиК-Хасково обяви нова обществена поръчка за избор на доставчик на електроенергия от свободния пазар. Става въпрос за 220 обекта на дружеството.

Прогнозното количеството на електрическата енергия за 12 месеца е приблизително 34 000 MW/h +- 10%. Стойността на обществената поръчка е за 12 млн. лв. без ДДС. Офертите на кандидатите ще бъдат отворени на 11 януари 2022 г.

Старско

Това е втората обществена поръчка, която обявява Водното дружество в Хасково. Първата бе през февруари, но не се явиха кандидати.

Припомняме, че задълженията на ВиК-Хасково към EVN са над 2 млн лева. В момента се водят преговори с енергийната компания за разсрочването на дълга. От дружеството търсят варианти за намаляне на сметките за ток. Пред xnews.bg управителят инж.Божидар Желязков коментира, че това може да се случи само с обследване за енергийна ефективност.

Заради високите цени на тока, държавните дружества в страната са застрашени от фалит. По този повод зам.-министър Валентин Граматиков заяви, че проблемите в сектор ВиК са сериозни и скоро ще се стигне до ситуация, в която дружествата просто няма да могат да изпълняват функциите си. „Индикации, че предстоят проблеми с цената тока има още от лятото, но не се предприеха никакви мерки от страна на регулаторния орган“, посочи той.

Според директора на ВиК холдинга Кънчо Кънчев цените на тока не отговарят по никакъв начин на разчетите, заложени в действащите бизнес планове на дружествата. В момента дружествата под шапката на ВиК холдинга плащат средно с над 303 лв. повече за ток, спрямо утвърдената в бизнесплановете цена от 82 лв.

Заради огромната разлика те са задлъжнели с над 18 млн.лв. към доставчици на ел. енергия. Така около 20 дружества са заплашени да изпаднат в неплатежоспособност, а в тази ситуация те няма да могат да обслужват населението.

Оставете Коментар

Предишна публикация:
ЕК приветства политическото споразумение за Европейската година на младежта
ЕК приветства политическото споразумение за Европейската година на младежта

Жена задигна прасетата и джибрите на приятеля си
Отпаднаха ограниченията за България във връзка с класическата чума по свинете

Затвори