Инспекцията по труда държи под око строителите, сезонния бизнес и автосервизите

0

Контрол, насочен към претенция на недекларирания труд и интензивни проверки в икономически дейности, идентифицирани като рискови по отношението прилагането на трудовото законодателство, са акцентите в плана за дейността на Инспекцията по труда за 2020 година в Хасковска област.

Планираните мерки гарантират засилен контрол в строителството и в селското стопанство, които се водят като рискови по отношение на недекларирания труд, така и при спазване на разпоредбите за осигуряване на здравето и безопасността при работа. За поредна година под око ще е и ресторантьорството, защото там традиционно са сред най-сериозните нарушители на трудовите правоотношения.

През тази година също е планирана мярка за контрол по спазване на трудовото законодателство в икономическата дейност – автосервизите. Според различни изследвания дейността е една от високорисковите по отношение на сивата икономика като цяло и в частност на недекларирания труд, както и при осигуряват на здраве и безопасност при работа.

Инспекторите по труда ще следят с особено внимание законосъобразното възникване на трудовите правоотношения, изплащане на възнагражденията и разпределението на работното време в микро, малките и средни предприятия. Ще бъде засилен контролът в предприятия с рискови производства и дейности, както и обекти на контрол, оказали влияние върху нивата на трудовия травматизъм за 2019г.

Освен в зимните и летните курорти, през 2020 година са планирани кампании, в лечебните заведения, в предприятия, осъществяващи охранителна дейност и предоставящи услуги в сферата на почистването на сгради. Акцентът при тях ще бъде върху законосъобразното осъществяване на трудовите правоотношения. В тези дейности са открити проблеми при разпределението на работното време и почивките, както и заплатите.

През 2019 година инспекторите по труда в Хасковска област са извършили 1 077 проверки, от които 305 в областния град. Констатирали са 5 063 нарушения, от които 2 543 при осигуряването на здраве и безопасност при работа, 2 521 – при трудови правоотношения. Съставени са 238 акта. Влезлите в сила наказателни постановления са 2019 за 226 050 лева.

Сподели

Оставете Коментар

Предишна публикация:
Силен вятър до 70 км/ч в Хасковско
Опасно силен вятър и днес

Субсидия е първият деклариран доход в офиса на НАП в Хасково
Нови версии на браузерите за работа с е-услугите на НАП

Затвори