Илия Илиев: Слънчевата енергия е бъдещето, има доста бумащина преди проекта

0

Илия Илиев е председател на Българската Асоциация за Възобновяема Енергия, WWW.BREA.BG, роден през 1986 г. в град Хасково, средното си образование завършва в ПГДС „Цар Иван Асен 2” със специалност “Строителство и архитектура”. Завършва Нов български университет със специалност „Международни отношения” с дипломна работа на тема: „Газпром” като инструмент за външнополитическо влияние на Русия”, работил е в 41-во, 42-ро и 43-то Народно Събрание като експерт.

1. Здравейте г-н Илиев, какъв е потенциалът да се развие слънчевата енергия?
– Тенденцията за фотосоларната електроенергия е там, където се харчи на същото място да се произвежда, а вариантите за поставянето са изключително много, но докато се стигне до инсталацията на соларни панели има доста пречки.

2. В момента какви са пречките?
– Основните проблеми са свързани с административни спънки. Много бумащина и чакаш твърде много време. Изводът от анализите, които сме направили в асоциацията за възобновяема енергия е, че не трябва да искаш разрешение да се откачиш от ЕРП-то, което обслужва определена територия в България. Ако домакинствата или определен бизнес имат къде да поставят панелите на покрив или земя, ги съветваме да не се замислят, ами веднага да се ориентират да бъдат енергийно независими.

3. Имате ли наблюдения за област Хасково, като един предпочитан южен регион?
– Както навсякъде, трябва да се елиминира човешкият контакт между клиента и служителите в ЕРП–то при подаването на документите и да се подават с електронен подпис. ЕРП–тата трябва дадат достъп на хората с клиентски профили, за да може да се следи, както при куриерските фирми къде се намира пратката, така и в ЕРП-то къде се намират документите и кой ги бави.

Може да препоръчаме на община Хасково да помисли за поставяне на улични соларни лампи и соларни инсталации върху светофарите. Така огромното перо за електроенергия може да се изхарчи за подобряване на градската среда.

4. За колко време се изплаща инвестицията в соларни панели за един по-малък и по-голям проект?
– При сегашните цени на електроенергията за 1 мегават е около 2 години, за по-малък проект от 4 до 5 години.

5. Колко струва една инсталация за соларни панели?
– Това е относително. Първо трябва да се направи проект къде ще бъдат поставени – на покрив или на земя, и това определя цената. Например една инсталация от 30 киловата е около 40-хиляди лева.

6. Има ли източниците на финансиране на зелена енергия в България?
– Очаква се финансиране по грантови програми, но най-бързо е банковото кредитиране.

7. Изцяло ли покрива инвестицията в соларни панели сметката за ток?
– Както казах, това е относително първо с колко място разполагат, за да бъдат поставени панелите и колко количество електроенергия разходват. Друго нещо, което трябва да имат предвид хората, е сезонните разминавания в температурите. Това е фактор, който също влияе върху производството на ток от фотосоларни инсталации. Друг фактор са тъмните часове от денонощието и едно добро решение е предложено от Словашкото енергоразпределително дружество ZSE, което предлага решение на проблема чрез “виртуална батерия”.

По-точно Инсталирана система произвежда определена мощност, която покрива собствената консумация и ако има излишък от електроенергия отива в мрежата и се “складира” във “виртуална батерия”. Тази електроенергия ще може да се изтегли в тъмните часове на денонощието, когато няма производство или през зимните месеци обратно по този начин клиента не закупува, а си покрива собствените нужди на 100%.

Оставете Коментар

Предишна публикация:
По 40 лв. за пенсионерите, сняг и пясък за бедните, газ за полицаите
Средната пенсия ще достигне 725 лв. след преизчисляването от 1 октомври

Узунджовци срещат трудност с машините, предпочитат бюлетините
В изборния ден над 70 дежурни екипа на Eлектроразпределение Юг са в готовност

Затвори