Иде ли дървена ваканция тази зима?

0

Идва ли дървена ваканция за училищата в Хасково тази зима? Въпреки уверенията на управляващите, че учебните заведения не са застрашени от недостиг на средства за покриване на режийните разходи на прага на зимата, много директори са сериозно угрижени.

Преди броени дни на просветните заведения са преведени допълнителни средства заради увеличените разходни стандарти на ученик. Почти половината от тях обаче трябва да отидат за 5 процентно увеличение на заплатите на педагозите, съгласно анекс към колективния трудов договор в образованието. Увеличените разходни стандарти водят и до увеличение на стипендиите на гимназистите, което пък гълта голяма част от остатъка на допълнителните трансфери. Така за покриване на разходите за ток и газ, чиито цени излетяха в небесата, остават символични суми. Така много от учебните заведения са застрашени от изпадане в неплатежоспособност.

Допълнително усложнение в ситуацията е странният факт, че бюджетите на училищата и детските градини се изготвят за календарна година – от 1 януари до 31 декември. Така те не могат да получат допълнителни средства от новия държавен бюджет преди 1 януари. А отоплението за зимните месеци на 2022-а трябва да се плаща от изтънелите тазгодишни училищни бюджети, което в много от случаите ще е невъзможно.

Защо бюджетите в просветата не са от 15 септември, когато започва учебната, а и на практика бюджетната година за училищата, а от 1 януари, е тайна велика. Наистина, ако се изготвят така училищните бюджети, това би затруднило общините със съставянето на финансовите им годишни рамки. Но пък администрациите разполагат с цели дирекции, на които това им е работата. А училищата с един счетоводител, някои и с половин.

И кое наложи увеличението на учителските заплати от 1 септември, второ за годината, вместо от 1 януари догодина? Във втория случай допълнителните средства можеха да се изразходват за покриване на непосилните режийни разходи. Отделен въпрос е какво ще правят учебните заведения, които се отопляват с газ, а в Хасково такива има доста, ако синьото гориво изобщо липсва.

Има един логичен отговор – изборите. Да спечелим вота на всяка цена, пък след нас потоп.
Според директор на голямо училище в Хасково решението за разпределението на допълнителните средства от 1 септември е взето от човек, който изобщо не разбира от образование.

Естествено, ако разбираше от образование, този човек нямаше да е в министерството на образованието, а в министерството на земеделието например. Или на спорта, да речем. Случайниците обикновено ръководят нещо, от което не разбират, ако изобщо разбират от нещо.

През почивните дни служебният министър на образованието заяви, че не се очакват проблеми с отоплението на учебните заведения. От неговото дълго и усукано, трудно разбираемо обяснение, все пак става ясно, че решението е в „отношенията между разпоредителите с бюджетни средства“. Такива са общините – първостепенни разпоредители, и училищата – второстепенни. С други думи – общините да се оправят. Как, след като те също изпитват огромни трудности със собствените си сметки за ток?

Предстои да разберем. Този път пилците няма да се броят наесен, а в разгара на зимата.

 

Автор: Теодор Петров

Оставете Коментар

Предишна публикация:
Първа читанка за всички първокласници в Хасково
Първа читанка за всички първокласници в Хасково

Обявиха конкурса за социални иновации
Обявиха конкурса за социални иновации

Затвори