И земеделците от Хасковско утре на блокада-протест

0

В националния протест срещу отказа на парламента да продължи забраната за внос на селскостопански стоки от Украйна ще се включат утре- 18 септември, понеделник, и земеделците от област Хасково.

В 10 часа с около 100 селскостопански машини от региона те заявяват, че ще блокират международните пътища I-5 и I-8 при детелината край северната индустриална зона на Хасково. В 12 часа протестиращите от Хасковско ще отпътуват за София, където протестът ще продължи.

Инициативният комитет, в който участват всички брашови организации в земеделския сектор, формулира 5 основни искания към управляващите:

1. Продължаване на забраната за внос на слънчоглед, пшеница, царевица и рапица от Украйна и въвеждане на забрана за внос на нерафинирано олио, пресни и замразени плодове и зеленчуци, мляко и млечни продукти, месо и месни продукти, живи животни, мед и пчелни продукти от Украйна, както и завишаване на контрола на произхода, качеството и безопасността на вноса на селскостопански продукти в страната.
2. Изплащане към земеделските производители до 30.09.2023 г. на пълния размер на компенсациите за повишените разходи за производство в следствие на войната в Украйна и отпадане на тавана на помощта.
3. Незабавно изплащане на държавната помощ за компенсиране на земеделските производители със 100 % пропаднали площи.
4. Осигуряване на необходимите средства за пренотифициране на съществуващи държавни помощи и за нови държавни помощи, включително за минимални помощи de minimis за производителите на грозде, картофи, малини, оранжерийна продукция и тютюн и за животновъдите и производителите на пчелен мед.
5. Облекчаване на условията по интервенциите по Стратегическия план по ОСП с оглед на доказване на произведената продукция по интервенциите за обвързано с производството подпомагане.

Пред журналисти вчера премиерът акад. Николай Денков потвърди поканата си към организациите в земеделието за диалог по конкретните проблеми в сектора. „Пътят е ясен – това е пътят на преговорите. Трябва да седнем на масата, за да обсъждаме конкретно сектор по сектор, продукт по продукт какви са проблемите“, посочи акад. Денков. Той беше категоричен, че няма как българският пазар да бъде затворен за продукти от Украйна. Светът върви към това да има обмен на стоки, изтъкна акад. Денков. И добави, че правителството работи в интерес на българските граждани – за по-ниска инфлация и да не растат цените на храните. „През последните дни земеделските производители използват фалшиви аргументи, поставят искания, които да се случат незабавно и заплашват с блокади. Очаквам да дойдат на масата и да преговаряме по същество“, каза още акад. Денков.

Оставете Коментар

Предишна публикация:
Отиде си диригентът на димитровградския оркестър
Отиде си диригентът на димитровградския оркестър

Готов е новият блок в хасковската почивна база „Смокини“
Готов е новият блок в хасковската почивна база „Смокини“

Затвори