Христина Боева: Кризата ще направи това, което трябваше да се случи в българското образование

0
Divel

“Извънредното положение ще направи това, което трябваше да се случи в българското образование, а именно дигиталното обучение.” Това коментира началникът на образованието в Хасково Христина Боева.

Тя увери, че всички 77 училища в Хасковска област са готови от утре да започнат дистанционното обучение. Всяко училище си избира чрез коя платформа да осъществява обучението. Част от платформите са Office 365, Google Classroom, moodle, smart classroom. shkolo.bg, facebook, вайбър и др.

Старско

Началникът на образованието сподели, че вчера е присъствала на пробен урок с деца от 5-ти клас, като след неговото приключване децата са попитали кога отново ще имат подобни интересни уроци. “Това е показателно, че самите деца чакат този момент – дигиталното обучение”, каза Боева.

По-рано днес министърът на образованието Красимир Вълчев категорично заяви, че нулева година няма да има.

Също така поясни, че данните на ведомоството сочат, че около 2 000 учители нямат техническа възможност да се включат в онлайн обучението. В Хасковска област също има такива учители. Ще бъдат отпуснати между 1 и 2 милиона лева, с които ще бъде закупена техника и така постепенно тези учители ще се включат в онлайн обучението.

Също така ресорният министър заяви, че ще бъде потърсена помощ от мобилните оператори за осигуряване на по-добър интернет връзка на местата, където децата я нямат. Такава ситуация има в две села в Хасковска област, където обаче интернетът ще бъде подсилен, увери началникът на инспектората по образование.

По въпроса за матурите Вълчев обясни, че ако настоящата ситуация продължи до датите, за които са насрочени зрелостните изпити, то материалът в тях ще бъде съкратен.

Министърът коментира и темата за предстоящите официални ваканции на учениците. Ако се наложи класните стаи да останат празни до 6 април заради коронавируса, то пролетната ваканция вероятно ще се бъде само в дните по Великден. Има вариант и за удължаване на учебната година през юни. “Това са въпроси, които не е задължително да решим днес или утре”, смята министърът.

От хасковския инспекторат прогнозират, че резултатите от онлайн обучението ще са добри.

Оставете Коментар

Предишна публикация:
С камбанен звън и молитва Хасково подкрепя българските медици
С камбанен звън и молитва Хасково подкрепя българските медици

stulb 937b7
Удължава се срокът за плащане на сметки за електроенергия

Затвори