Хасково празнува 146 години от Освобождението на България (ВИДЕО)

0

С тържествен ритуал Хасково отбеляза 146 години от Освобождението на България от османско владичество.

Честването започна с издигането на българския трибагреник пред сградата на Общината под звуците на националния химн. Веднага след това шествие, водено от Духов оркестър Хасково, Мажоретен състав, военнослужещи и официални лица се отправи към пл. “Свобода“.

“Преди 146 години България посрещна изстрадалата си свобода и пое по пътя на своето независимо развитие. Избра да се движи по него гордо и смело, така както повеляваха заветите на националните ни герои. В годините след Освобождението България решително и твърдо се нареди до другите европейски народи, като доказа своята войнска чест, икономическа мощ и национално единство”, каза в словото си кметът Станислав Дечев. “Аз вярвам, че на 3-ти март, ние, българите, преди всичко празнуваме българската твърдост, почитаме националното ни достойнство и славим юначната сила и воля на нашите национални герои, защото България е жива заради тях. Да живее България!”, завърши той.

Пред Паметника на незнайния войн венци и цветя в памет на загиналите за Освобождението на България поднесоха представители на местната и държавна власт, партии, институции и организации. Своята почит към героите отдадоха и стотици граждани.

Честването завърши с празничното общоградско хоро и изпълнения на оркестър „Колорит”.

 

 

По-рано днес в читалището на село Узунджово деца и самодейци изнесоха празничен концерт. Театрална група “Узунджовче” пресъздаде възстановка на разпита и обесването на Васил Левски. Кметът на селото Димитър Ничев бе с традиционна българска носия. Гост на тръжеството бе заместник кметът на Хасково Динко Тенев.

Сподели

Оставете Коментар

Предишна публикация:
Историците в Хасково не стават за граничари
Честит Трети март! Честваме 146 години от Освобождението на България

Три сантиметра разделиха Божидар Саръбоюков от бронз в Истанбул
Божидар Саръбоюков се класира 11-ти на Световното в Шотландия

Затвори