Хасково има готовност да санира още 100 блока (ВИДЕО)

0

Хасково има готовност да санира още 100 блока (ВИДЕО) По Националната програма за енергийна ефективност, община Хасково е на 3-то място в България по брой санирани блокове.

“Надяваме се програмата да продължи. Изпратили сме писмо до правителството. Около 100 блока още предстои да бъдат санирани, ако има продължение на програмата”. Това съобщи кметът Станислав Дечев на пресконференция, на която бе представен проект „Актуализиране на Програма за качеството на атмосферния въздух на община Хасково“. Проектът се осъществява по Оперативна програма Околна Среда 2014-2020 година.

Кметът Дечев информира още, че проектът за изграждане на парк над ДНА е готов, но все още се чака инвестиционен план. Проектът е на стойност за близо 10 милиона лева.

Чрез програмата общината иска да стимулира гражданите да преминават към друг вид отопление. “Едната крачка за подобряване на въздуха е предприета чрез изменение в наредбата, за да дадем повече свобода на “Сити газ” да проектират целия град и да започнат динамично газифициране. Освен това, печките на пелети са много по-чисти и не замърсяват въздуха”, заяви кметът.

Транспортът също замърсява въздуха в Хасково. 5 електробуса ще бъдат закупени, за да сменят две линии.
“Водим преговори за подновяване в ОП “Тролейбусен транспорт”. При зимното почистване вместо пясък и сол, да се използват – калциев, натриев, магнезиев хлорид, което ще доведе до неразпространение на фини прахови частици”, заяви още той.

Утре от 14 часа предстои Уебинар за предложения на гражданите за намаляване на фините прахови честитки във въздуха. Който иска да се включи, може да го направи на страницата на общината.

Оставете Коментар

Предишна публикация:
1 430 зрелостници се явиха на матурата по БЕЛ в Хасковско, писаха върху Елин Пелин
1 430 зрелостници се явиха на матурата по БЕЛ в Хасковско, писаха върху Елин Пелин

Станислав Дечев към децата: Радвайте родителите си със знанията и успехите си!
Станислав Дечев към децата: Радвайте родителите си със знанията и успехите си!

Затвори