Хасковлията Стоян Малинин с награда от Румен Радев

0
Divel

Стоян Малинин от Хасково и възпитаник на ПМГ “Боян Петканчин” бе награден от президента на България Румен Радев.

В Гербовата зала на „Дондуков“ 2, държавният глава приведства лауреатите в президентската инициатива Награда „Джон Атанасов“ за 2020 гoдина.

Старско

Пред гостите на церемонията президентът открои обществената значимост на разработките на младите български изследователи в областта на компютърните науки – от оригинални устройства за дистанционно следене на параметрите на човешкото здраве до революционен пробив в квантовата физика.

Нашенецът бе отличен със сертификат в категорията „Джон Атанасов – ученици и техните преподаватели“

„Отличията в различните категории отразяват креативността, приносът към науката и развитието ни като общество, както и победите в множество олимпиади и конкурси. Нашите млади учени доминират с талант, интелект, креативност и трудолюбие. Неслучайно те ръководят много научни звена за върхови технологии по целия свят“, подчерта Румен Радев.
Президентът изтъкна, че постиженията на младите учени са повод за гордост, защото резултатът от работата им намира приложение във всички развити държави и допринася за развитието на различни жизненоважни сфери като образование, наука, икономика, здравеопазване, сигурност.

В словото си на церемонията президентът изтъкна големия брой участници с уникални постижения в тазгодишното издание на инициативата. “Благодаря ви, че независимо къде се намирате, в кой университет, научно звено, лаборатория и център в чужбина, не късате живата връзката с България, а издигате авторитета на българската наука по света“, подчерта още Румен Радев. Държавният глава открои и приноса на представителите на журито и на научната общност за активирането на българската научна диаспора за работа в съвместни проекти.

Оставете Коментар

Предишна публикация:
Община Хасково
Заместник-кметът Динко Тенев е с коронавирус

Удължават мярката 60/40 до септември
Удължават мярката 60/40

Затвори