Хасковлии ще могат да видят сабята на Ботев

0

На 14 май 2022 г. в залата за временни експозиции на РИМ-Хасково ще бъде показана една от сабите, принадлежали на Христо Ботев.

Освен нея гостите ще могат да разгледат изложба, която разказва за живота и делото на големия поет и революционер. Тя се състои от 17 пана и е предоставена от Национален музей „Христо Ботев“ в Калофер. Сабята принадлежи на РИМ-Враца и ще може да бъде видяна от хасковци и гостите на града в рамките на следващите 10 дни.

Старско

Временната експозиция е подредена по повод 18 май – Международния ден на музеите. В тази връзка в събота ще се проведе Европейска нощ на музеите, които ще бъдат отворени за безплатни посещения. РИМ-Хасково ще работи от 18 часа до полунощ. Временната експозиция, посветена на Христо Ботев, ще бъде открита в 18:30 часа.

Сабята, която е изложена в Хасково, е една от тези, за които се предполага, че са използвани от поета-революционер Христо Ботев по пътя му между Козлодуйския бряг и Врачанския Балкан. Сабята е предадена през 1976 г. на Регионалния исторически музей – Враца от игумена на Черепишкия манастир „Успение Богородично“. Предполага се, че сабята е донесена в манастира от манастирския слуга Нено Нецов след решаващото сражение и гибелта на Ботев в подножието на връх Камàрата. При предаването ù сабята е била със счупена кания. Едва през 1882 г. е поръчана изработката на нова кания в гр. Враца, разказва Нели Стоянова, уредник отдел „История на България XV – XIX век“ в РИМ – Враца.

Сабята е укрита и пазена в манастира в продължение на столетие. Тя представлява румънска офицерска сабя, дълга общо 1,03 м, а само дължината на острието е 88,5 см. Ръкохватката е костна изработка, облечена в пиринч и богата инкрустация. Има триконечен предпазител от пиринч със стилизирани релефни растителни орнаменти. Ширината на острието е два и половина сантиметра. В долната й част е инкрустиран държавният герб на Румъния с надпис „Nihil sine Deo“ („Нищо без бог“).

Оставете Коментар

Предишна публикация:
Гимназията по автотранспорт изпрати своите абитуриенти
Гимназията по автотранспорт изпрати своите абитуриенти

6 хасковски парка с нови наематели
6 хасковски парка с нови наематели

Затвори