Х Юбилеен фестивал „Хайдушка софра“ в Хасково

0

1270 танцьори от 51 клуба от страната събира днес в Хасково юбилейното десето издание на фестивала за народни хора и танци „Хайдушка софра“, организирано от местната формация за автентични народни танци „Фъртуните на Мишо“.

Фестът започва с дефиле от централния площад „Свобода“ до зала „Дружба“, където от 9.30ч. е концертната част, която не е с конкурсен характер. Участниците се представят с едно хоро, с доказан произход  и всеки клуб ще получи подаръци, плакети и грамоти за участие. За пореден път ще бъдат връчени парични награди за най-красива носия, за най-млад и най-възрастен участник, и за клубове, участвали във всяко издание на фестивала.

В програмата е включено и шоу на столичния Фолклорен ансамбъл „Шевица“, Школа за оцеляване „Багатур“ и Общински център за танцово изкуство „Галаксико“ – Димитровград. Също по традиция, вечерта ще завърши с 6 чевермета.

„Благодаря Ви, че съхранявате българския фолклор. Докато Вас, пазителите на традициите Ви има, ще я има и България“, каза в приветствието си към хилядите гости от цялата страна кметът Станислав Дечев. Той поздрави основният вдъхновител и организатор на фестивала Мишо Кадиев и му пожела още дълги години да организира „Хайдушка софра“ със същия плам и енергия.

Фестивалът е под егидата на Асоциацията на хореографите в България и се организира със съдействието на Община Хасково и Национален фонд “Култура”. В неделя програмата продължава с лектори по темата за автентичните български хора.

Оставете Коментар

Предишна публикация:
Община Хасково открива избор за членове на Съвета на децата
Община Хасково открива избор за членове на Съвета на децата

Часът на Земята
Часът на Земята 2023: Общ дом. Общо бъдеще

Затвори