Гл. комисар Николов: Ситуацията с пожарите в Хасковско е под контрол

0
Divel

“Навсякъде в Хасковска област ситуацията с пожарите е под контрол.” Това увери тази сутрин на брифинг директорът на Главни дирекция “Пожарна безопасност и защита на населението” главен комисар Николай Николов. Той пристигна на място в Харманли, за да се запознае с обстановката в района. Вчера стихията край града на Белоногата обхвана около 5 000 декара, от които 1 000 са гора.

В хасковското село Динево, където вчера също избухна голям пожар, в момента продължават наблюденията по огнището. Там огънят е погълнал 1 000 декара предимно широколистна гора, храсти и суха растителност. В гасенето се включиха и военни.

Старско

Огнеборците очакват поради високите температури и силният вятър, че на места отново ще се разгори.

“Днес предстои един горещ и ветровит ден. Нека бъдем изключително внимателни така че да не се повтори вчерашната ситуация, а тя предизвика обявяването на бедствено положение в Хасковско”, призова Николов. По думите му причината за пожарите преди всичко е човешки фактор, но този път вятърът бил този, който е нанесъл много щети.

В Хасковско на помощ са се притекли 35 огнеборци с 11 пожарни коли от Кърджали, Пловдив, Пазарджик и София.

“15 пожара са загасени вчера на територията на областта, а 6 са били активни и през нощта”, заяви областният управител на Хасково д-р Стефка Здравкова.

Припомняме, че заради обстановката с пожарите, вчера областният управител обяви бедствено положение за общините Хасково, Димитровград, Харманли и Тополовград, което важи до полунощ на 9 август.

Оставете Коментар

Предишна публикация:
Обявиха жълт код за вятър до 86 км/ч
Остава в сила предупреждението за опасно силен вятър

Военните в готовност да пуснат хеликоптер
Военни помагат за овладяването на пожарите

Затвори