Гимназиите в Хасковско с по-малко паралелки за следващата година

0

По-малко паралелки в гимназиите в Хасковска област са предвидени за предстоящата учебна 2022-2023 година. Това обявиха от местния инспекторат по образование на среща при зам. областния управител Виолета Желева.

Началникът на РУО-Хасково Веселина Павлитова е представила кратък анализ на реализирания прием през предходната година, както и насоките на МОН за 2022-2023 г.

Старско

През изминалата учебна година са били утвърдени 83 паралелки в област Хасково. 52 от тях са били професионални и 31 профилирани. Към 10 септември са реализирани 76 паралелки. 46 от тях са били професионални и 30 профилирани.

„Отчетохме голям проблем с това, че децата не са достатъчно мотивирани при избора си и има проблем при подреждането на желанията по специалностите при класирането. Професионалното образование се превърна в един от приоритетите в работата на МОН. Това съвсем не изключва потребността от профилираните паралелки. Като цяло е намален броят на паралeлките с чуждоезиков профил, но започнаха да преобладават т.нар STEM паралелки.“, коментирала е Веселина Павлитова.

За тази учебна година са утвърдени 77 паралелки в област Хасково, което е по-малко от миналогодишния прием, но отговаря на реализираните като план паралелки, допълнили са още от РУО.

Гимназиите в Хасковско с по-малко паралелки за следващата година

Отчетена е разлика при броя записани ученици в осми клас за учебната 2021-2022г. „Миналата година в седми клас са се обучавали 2009 ученици, а записани в осми клас са 1788. Има 221 възпитаници, които не са продължили образованието си тук. Този факт вероятно се дължи на това, че учениците се обучават в гимназии на територията на друга област. Голяма част от учителите смятат, че сред децата има и такива, които са заминали за чужбина”, обяснили ли са от инспектората.

В момента тече срокът по получаване на предложения от представители на бизнеса, които да насочат професионалните гимназии към разкриването на нови паралелки за задоволяване потребностите на работодателите на пазара на труда.

Засега обаче в РУО-Хасково са постъпили едва няколко предложения.

Оставете Коментар

Предишна публикация:
Епизод II: Хасково отново ще открива парната машина
Община Хасково проведе онлайн Уоркшоп

Първи думи на премиера: Ще ходя по земята и ще говоря с хората
Първи думи на премиера: Ще ходя по земята и ще говоря с хората

Затвори