Германия и Дания затварят граници заради COVID-19

0
Divel

В Сърбия е обявено извънредно положение.

От 8 часа местно време Германия затвори границите си с Франция, Швейцария и Австралия, съобщиха от МВнР.

Старско

Германските граждани ще могат да се завръщат в страната, но чужденци няма да бъдат допускани. Министър-председателят на Шлезвиг Холщайн Даниел Гюнтер е заявил, че от 06:00 ч. се затваря и границата с Дания, но това няма да се отнася за участниците в местния локален трафик и товарния транспорт. За туристи се затварят и островите в Северно и Балтийско море – Силт, Амрун, Фьор, Фемарн, както и полуостров Нордщранд.

В 12 часа своите граници затвори и Дания. Мерките ще важат до 13 април. Датските граждани ще бъдат допускани по всяко време на територията на страната. Допускани ще бъдат и чужденците, които пребивават, работят или учат в Дания, доставят или взимат стоки, посещават сериозно болен свой роднина в Дания, имат право на определен режим на лични контакти между родител и дете (напр. след развод) и др. Пътниците, пристигащи на летище Копенхаген, които директно продължават към Швеция с влак или автомобил, могат да бъдат пропускани в Дания.

В Дания обаче няма да бъдат допускани граждани, идващи от Швеция, които имат билет за пътуване с полет от летище Копенхаген, освен ако те нямат основателна причина за влизането си на територията на страната. Според съобщението на властите може да последва частично или цялостно прекратяване на дейността на въздушния, морския и сухопътния транспорт, за да се спре разпространението на вируса.

Пристигащите от страни със степен на риска „оранжев“ (в т.ч. България) се призовават да останат вкъщи в рамките на 14-дневна карантина. Азербайджан затвори границите си с Грузия и Иран.

Турция от вечерта на 14.03.2020 г. на техните ГКПП, включително ГКПП „Капъкуле” , e разпоредено да не се допускат да влизат в Турция граждани на Германия, Австрия, Белгия, Дания, Франция, Нидерландия, Испания, Швейцария, и Норвегия, опитващи се да преминат както с леки автомобили и автобуси, така и пеш.

На ГКПП „Капъкуле” се допускат да влязат в Турция граждани на посочените страни само ако същите са влезли в България преди 20.02.2020 г. Към момента български граждани преминават без проблем през ГКПП „Капъкуле” от България към Турция, но след контрол на температурата им и при положение, че не са с висока температура.

Забраната не се отнася за ТИР камионите, същите продължават да се пропускат в Турция, но поради задължителното използване на термокамери за контрол има значително забавяне в процеса на обработка и пропускливостта на ГКПП „Капъкуле” за транспортните превозни средства от България към Турция е чувствително намалена.

Оставете Коментар

Предишна публикация:
Синя зона в Хасково спира работа
Синя зона в Хасково спира работа

Лифт
Ски курортите у нас затвориха заради COVID-19

Затвори