Гърбавият мост в Харманли- сцена на сражение възстановка (ВИДЕО)

0

144 г. от освобождението на Харманли отбелязват днес там с възстановка на сражението за свободата на града.

 

Старско

Във възстановката, която се разиграва на Гърбавия мост, участват представители на клуб “Традиция” от Стара Загора, Нова Загора и Сливен, както и харманлийци, сред които и общинският съветник Николай Георгиев.

Гърбавият мост в Харманли- сцена на сражение възстановка (ВИДЕО)
Организатори са местното читалище “Дружба” и “Възраждане”. По програма възстановката продължава час, след което участниците, предвождани от отец Максим, настоятел на Храм “Св. Атанасий”, се отправят към Руски паметник, където от 12.30 ч. е предвидена кратка панихида в памет на загиналите за свободата на Харманли, след което ще бъдат поднесени венци и цветя.

Гърбавият мост в Харманли- сцена на сражение възстановка (ВИДЕО)
Гърбавият мост в Харманли е построен през 1585 г. на река Олудере (днес Харманлийска) и е считан за едно от архитектурните съкровища от школата на най-прочутия османски архитект Мимар Синан. Той е бил част от големите строежи по диагоналния път към Истанбул, където Синан вече е построил няколко моста. Според археологически проучвания е вдигнат по едно и също време с кервансарая в Харманли по инициатива на тогавашния управител на областта Сиавуш паша. Сводът на моста образува своеобразна гърбавина, откъдето идва и името му. Дължината му достига 109 м, а широчината – 6 м.

През 2009 г. той бе затворен за пешеходци, тъй като състоянието му бе опасно. През 2017 г. паднаха част от перилата в северната част, които по-късно бяха възстановени. След мащабна реконструкция той отново бе отворен за пешеходци от 10 август миналата година. Ремонтът бе финансиран по трансграничен проект с Турция на стойност близо 500 000 евро, от които 382 527 за българската страна.

С реставрацията бе върнат блясъкът и на друга ценна художествена особеност на моста- постаментът-пейка с мраморния надпис на старотурски, изпълнен в стила “сюлюс джелиси”, който в превод на български гласи: “Светът е един мост, по който минава пътят на царя и бедняка.”

Оставете Коментар

Предишна публикация:
Ученици от "Шандор Петьофи" станаха коледни първенци
Ученици от “Шандор Петьофи” станаха коледни първенци

54 нови заразени с COVID-19, без смъртни случаи за денонощието
130 нови случая на COVID-19, 128 ученици са под карантина

Затвори