Facebook въвежда нова забрана

0

Социалната мрежа Facebook съобщи, че забранява и ще сваля от интернет т.нар. „дийпфейк” или силно минипулирани видеоматериали – фалшиви, макар и реалистично изглеждащи видеоклипове, създадени с помощта на изкуствен интелект и сложен инструментариум, предаде БТА. Това е крачка в борбата с манипулациите по интернет, отбелязва „Асошиейтед прес”, цитирана от Нова телевизия.

В съобщението на социалната мрежа се посочва, че по този начин се затяга политиката за отстраняване на видеоклипове, редактирани или синтезирани по начини, които не са очевидни за обикновения човек, и които могат да подмамят някого да си помисли, че обектът във видеото е казал нещо, което той (или тя) фактически не е казал.

Създадени чрез изкуствен интелект или т.нар. машинно самообучение (machine learning), „дълбоките поправки” комбинират или заместват съдържание или създават изображения, които е почти невъзможно да бъдат различени от автентични.

„Макар че такива видеоклипове са все още рядкост в интернет, те представляват силно предизвикателство за нашата индустрия и за обществото, защото употребата им нараства”, написа в блога си Моника Бикерт – вицепрезидент на Facebook за политиката по глобален мениджмънт.

Тя обаче уточни, че новите правила няма да се отнасят за пародийни или сатирични жанрове, или за клипове, при които само се променя реда на думите. Тези изключения показват необходимостта от сложно балансиране, пред която Facebook и другите социални мрежи се изправят в борбата си да спрат разпространението на дезинформация и „фалшиви новини” по интернет, като в същото време се опитват да спазват свободата на словото и да отхвърлят обвиненията в цензура, посочва АП.

Оставете Коментар

Предишна публикация:
Хасковският съд с пресаташе

Три коли се помляха на бул. "Раковски"
Прокуратурата иска задържане под стража за шофьора, причинил тежката катастрофа в новогодишната нощ

Затвори