Епизод II: Хасково отново ще открива парната машина

0

Битката за Хасково на предстоящите местни избори се очертава да бъде с много неизвестни x.y:z + с подкрепата на ДПС за балотажа. Изходът от нея може да бъде силно зареден със символика и послание за цялата страна, твърдят партийно пристрастени. Бря! Нещата не се свеждат само до това кой ще управлява общината през следващите 4 години, а дали избирателят е узрял за свободата и е събрал сили да се изправи и да тръгне да води битка за принципи. Да, защото, твърдят от едно място, свалянето на Георги Иванов не беше израз на смелост, нито на наранена гражданска чест. Куражът дойде защото управляващата и най-голяма партия в България – ГЕРБ, реши да се изправи срещу Иванов, който пък се беше така окопал в управлението, че се виждаше като българския Енвер Ходжа. Предишното твърдение, дошло от онова място е наполовина варно. Щото ГЕРБ не свали Иванов от първи опит и тогавашният им кандидат Иван Панайотов загуби на балотаж. А предишният областен лидер на ГЕРБ – Иван Петров, полковник от резерва, гордо заяви: “ГЕРБ може да изгуби Хасково, но спечели Гугутка /село в община Ивайловград – бележка на XNEWS/.

Хасковлии за пореден път са изправени пред труден избор, заради забъркания политически мармалад, предвид веротяните кандидати за кмет на общината.

Ясно е, че дядо Добри ще участва във вота, ГЕРБ също ще се състезават /предстои да видим дали ще Дечев, Добрев и Полихронов, а що не и някоя дама/. ДПС и те по традиция, вероятно ще имат свои кандидат, БСП все още размишляват, но едва ли техният избраник ще имат серизно присъствие. Големият въпрос е какви измерения ще има сблъсъкът между очертаващите се водещи кандидати Добри и този на ГЕРБ. Дядото е симпатичен и благ, но пък Хасково втора година страда от създалото се напрежение покрай скандалите с гейтовете. За някои хасковлии той трябва да се оттегли и така напрежението да стихне с идването на нов градоначалник, който да не е обвързан с проблемите от миналото. Но такъв кандидат – необвързан, има ли на хоризонта? Вероятно това лесно и безболезнено решение на моментните проблеми и в синхрон на народните мъдрости, свързани с навеждането, докато бурята отмине. За други този избор е отвъд кметуването и е избор на принципи и справедливост, израз на несъгласие с превърналите се в нормални практики на всяко статукво, което превръща властта в инструмент за собственото си благоденствие.
Изисква се смелост да се противопоставиш на това статукво, да се изправиш сам в битка на идеи. Въпрос на собствено разбиране и усещане е чия страна да вземе всеки един от нас на 27 октомври, но е първата реална възможност за независимо жизнено самоуправление, способно да взима собствени решения, с които да започне реалната децентрализация на местната власт.

Тоест – пак ще откриваме парната машина, въпреки че отдавна тя е еволюирала в атомен реактор.

Автор: Добринка Златкова

PS: Напишете вашия коментар за рубрика “Voices” и изпратете на имейл – [email protected], очакваме да чуем вашия глас. Това, което ви вълнува вас, ни касае и нас!

Оставете Коментар

Предишна публикация:
Честваме 116 години от Илинденско-Преображенското въстание
Честваме 116 години от Илинденско-Преображенското въстание

Приключи ремонтът на пътя за село Доситеево
Приключи ремонтът на пътя за село Доситеево

Затвори