Еньовден е!

0

Еньовден е – денят на лятното слънцестоене. Православната църква отбелязва рождението на Св. Йоан Кръстител, наричан още Предтеча.

Старско

От прастари времена обаче хората вярват, че в полунощ срещу Еньовден небето се отваря – стават чудеса, но и черни магии. Сънищата са пророчески.

На днешния ден тревите и билките имат най-голямата лечебна сила, особено по изгрев слънце. Вярва се, че тогава то “трепти” и който види това, ще бъде здрав през цялата година.

Еньовден е един от най-важните летни празници в народния календар. С него са свързани много вярвания за лечебната сила на слънцето, водата и растенията, затова и се чества като празник на билкарите. Най-събираните билки на Еньовден са еньовче, комуника, иглика, маточина.

От билките се правят еньовски китки и венци, вързани с червен конец, които през годината се използват за лекуване. Някъде китките са толкова, колкото са членовете на семейството. Наричат се на тях и се оставят навън през нощта. На сутринта се гадае за здравето на този, на когото е наречена китката. После венците се окачват из къщата. С тях кадят болните или ги окъпват с вода, в която са топили китките.

С тревите и цветята, набрани на празника, се свива и голям еньовски венец, през който всички се провират за здраве. Той също се запазва и се използва срещу болестите.

Имен ден днес празнуват: Биляна, Ивет, Ивета, Денислав, Деница, Деян, Деяна, Диана, Дияна, Енчо, Еньо, Яна, Янаки, Яне, Янета, Яни, Янизар, Янизара, Янимир, Янимира, Янин, Янина, Янис, Яниса, Янислав, Янислава, Янита, Яница, Янка, Янко, Янчо

Хората с имена на билки също имат имен ден, макар че те празнуват своя имен ден и на Цветница като Божур, Божура, Бреза, Върба, Детелина, Детелин, Диляна, Дилян, Невена, Невен, Роза и други.

Оставете Коментар

Предишна публикация:
Арест за келнер турчин, дошъл да претоварва 20 кг хероин
Освободиха обвинен за трафик на хероин за 1 707 489 лева

Спор за прегорели наденици довел до убийството в Димитровград
17 г. затвор за убилия хазайката си заради прегорели наденици

Затвори