Елена Йончева и БСП настояват за независима експертиза на българските пътища

0

Елена Йончева и депутати от парламентарната група БСП за България настояват за независима експертиза на българските пътища.

Състоянието на българските магистрали е видимо за всеки от нас и без да се прави техническа експертиза. Магистрали, първокласни и второкласни пътища започват да се ремонтират, често веднага, след като се изградят. В българското общество съществува убеждението, че значителен процент от стойността на обществените поръчки за изграждането за магистрали и пътищата, вместо за изграждането им, се връща към властта. Видимото качество на пътната настилка, както и липсата на независима техническа експертиза на извършените работи засилват съмненията за корупция във високите етажи на властта, заяви Елена Йончева.
От БСП искат съгласие от Агенция пътна инфраструктура да бъде направена независима експертиза, чрез взимане и на дълбочинна ядка, на качеството на автомагистрали Тракия, Хемус, Струма, Марица и на път I– 1, път II – 18. За да бъде резултатът реален и безпристрастен депутатите настояват експертизата на пътната настилка да се извърши от лицензирана европейска лаборатория. Те отправят покана и към медиите да присъстват при взимане на пробите, както и за цялостно проследяване на процеса. Отправят покана и към правителството да подкрепят това независимо разследване.

Ако няма от какво да се притесняват, една независима експертиза само би допринесла за преодоляване на съмненията, че от големите инфраструктурни проекти се отклоняват огромни средства.
Исканата от нас експертиза не е насочена към дискредитиране на строителите. Напротив, истината е единственият начин да бъдат защитени професионалистите – българските строители, инженери, които, за да получат работа, са подложени на специфични изисквания, казват от БСП.

Ако схемата, прилагана от ГЕРБ – схема за усвояване на обществени поръчки в ущърб на нас, българите, не бъде разкрита днес, тя трудно ще бъда спряна и в бъдеще.
Разкриването на корупционни практики свързани с големите инфраструктурни проекти е реална стъпка срещу Системата, която убива.
Ще търсим подкрепата на всички европейски институции, както и на гражданското общество в България, категорична е Елена Йончева.

Междувременно днес главният прокурор Сотир Цацаров поиска имунитета на Елена Йончева и още петима депутати – Георги Михайлов, трима от “Воля” – Веселин Марешки, Кръстина Таскова и Пламен Хрисов и един от ГЕРБ – Борис Кърчев.

Оставете Коментар

Предишна публикация:
Станислав Дечев поздрави полицията за празника
Станислав Дечев поздрави полицията за празника

Полиция
Момчета задигнаха 1 300 лева

Затвори