Ефрейтор Димитров получи наградата си от министър Минеков

0

В Министерството на културата се състоя официалната церемония, на която министърът на културата професор Велислав Минеков награди ефрейтор Иван Димитров от 31-ви механизиран батальон в Хасково, от състава на Втора механизирана бригада, със специална грамота за принос в опазването на културното наследство на Република България и парична награда.

На награждаването присъстваха министърът на отбраната Димитър Стоянов, командирът на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов, командирът на 2-ра механизирана бригада бригаден генерал Станимир Христов, както и дъщерята на ефрейтор Димитров – Красимира.

Старско

На 3-ти септември 2022 г. ефрейтор Иван Димитров от 31-ви механизиран батальон – Хасково, от състава на 2-ра Тунджанска механизирана бригада, се разхождал на около 200 м. северозападно от комплекс “Божура” в близост до град Средец и забелязал вдясно от пътя платнен чувал, който видимо бил пълен.

След като отваря чувала ефрейтор Димитров вижда, че вътре има 5 броя православни икони, опаковани по отделно в аерофолио. Иконите били стари, ръчно рисувани, дървени, като някои от тях надписани и можело да се видят имената на автора, за кого са изработени, като се разчитали и години – 1888 г. и 1892 г. Военнослужещият веднага докладвал за намерената необичайна находка на прекия си началник и двамата предали в РПУ “Средец” чувала с иконите.

Ефрейтор Иван Димитров е от групата военнослужещи, които изпълняват задачи по охрана на Държавната граница с Република Турция съвместно с органите на ГД “Гранична полиция” в района на ГПУ “Средец”.

Оставете Коментар

Предишна публикация:
МВР извади клип, показващ компрометираните участъци по границата с Турция (ВИДЕО)
Бедственото положение в Хасковско заради горски пътища (ВИДЕО)

Скерлев класира отбора на Съединение напред за Купа България
Скерлев класира отбора на Съединение напред за Купа България

Затвори