Единственият “Фестивал на Лимеца” става на 15 години

0
Divel

Единственият "Фестивал на Лимеца" става на 15 години

Уникалният “Фестивал на Лимеца” в стамболовското село Рабово вече е на 15 години. За първи път събитието се организира през 2006 година.

Старско

“Тогава се събрахме целия род, и така се роди идеята за пресъздаване на тази традиция”, спомня си неговият организатор Петко Ангелов.

Земеделският стопанин започва да отглежда древната култура още през 1997 година. Започва с шепа зърна, а днес обработва 120 декара. Интересът към лимеца се засилва, а фестивалът се превръща в единствения по рода си в България. Така всяка година през последната седмица на юли в Рабово се прави възстановка на ритуала, а гостите могат да проследят целия път на хляба – от зажънването на лимеца до приготвянето му. И този път традицията няма да бъде нарушена и на 31 юли/събота/ фестивалът в село Рабово ще се проведе за 15-и пореден път.

Едни от редовните участници в пресъздаването на древното зажънване са самодейни групи от селата Узунджово и Свирачи. Врачанският музей пък показва хубава народна постановка за плодородие и берекет. През годините фестивалът събира гости и участници от Хасково, Кърджали, Стара Загора, София и други градове.

“Бях в село Лимец, крумовградско – единственото населено място, кръстено на древното жито. Там видях хубави житни класове, които ме вдъхновиха да ги пресъздам и запазя по метода главанизация”, разказа Ангелов. Всяка година така нареченият златен клас, изработен от меден метал, се дава на най-добре представилия се участник във фестивала.

Събитието се оказва и фактор за развитие на туризма в община Стамболово. То привлича много любители на народните традиции, които идват не само за да се потопят във фолклорната атмосфера, но и да разгледат забележителностите в района. Благодарение на медиите, фестивалът в Рабово става известен в цялата страна. През 2016 година за популяризирането му се награждава и фоторепортерът Тихомир Петков от Хасково за нестандартно поднесената изложба “Светлописи от Лимец”. Тя показва фотографии, подредени на нивата и проследяващи пресъздаването на народните традиции.

Юбилейният фестивал не би могъл да се случи без любезното съдейтвие на МИГ Стамболово-Кърджали, за което стопанинът сърдечно благодари. През всичките тези години той сам е влагал време и усилия да запази жив духа на традицията.”Мечтата ми е Фестивалът на Лимеца да се превърне в едно традиционно събитие на Балканите, понеже има потенциал да се развива”, сподели Петко Ангелов.

Лимецът в Рабово е без аналог в Европа. Той е изследван в редица западни лаборатории за съдържание на глутен и редица микро и макроелементи. Показателите били перфектни и многократно надминавали тези на гледания в чужбина лимец. Две години поред Ангелов, заедно с Института по растителни генетични ресурси в Садово, изследват лимеца в Източните Родопи. 35 форми и 6 сорта лимец от неговата нива са допълнили националния генофонд.

Оставете Коментар

Предишна публикация:
Болница „Селена“ с ръст на ражданията при тревожна статистика за страната
155 бебета получиха по 650 лева еднократно от общината

Два Мерцедеса се чукнаха до общината
Два Мерцедеса се чукнаха до общината

Затвори