Доналд Тръмп и Бойко Борисов разговаряха на четири очи (ВИДЕО)

0
Divel

Доналд Тръмп и Бойко Борисов разговаряха на четири очи (ВИДЕО)Американският президент Доналд Тръмп прие в Белия дом българският премиер Бойко Борисов вчера. Двамата държавници седнаха пред камината в Овалния кабинет. В началото на срещата американският президент заяви, че се радва да посрещне Борисов и че българският народ и България са приятелски за Америка. “Имаме страхотно приятелство с България, много българи живеят в САЩ. Българите са страхотни хора.”, допълни Тръмп.

В Овалния кабинет редом с американските журналисти бяха поканени и българските репортери.

Старско

Попитан от българските журналисти за падането на визите между България и САЩ Доналд Тръмп отговори, че е възможно да се говори за отпадане на визите за българите. “Може и да паднат визите, със сигурност ще го обсъдим.”, каза американският държавен глава.

Тръмп сподели, че харесва Бойко Борисов и с удоволствие би дошъл на посещение в България. “Много харесвам Вашия премиер и с удоволствие бих дошъл в България.”, каза Доналн Тръмп.

“България купува страхотни американски оръжия, най-добрите в света”, каза още той.

България високо цени стратегическото си партньорство със Съединените американски щати и съм уверен, че днешната ни среща ще е от голяма полза за неговото развитие. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов в началото на срещата си с президента на САЩ Доналд Тръмп. „За мен е изключителна чест и привилегия да проведем нашата среща в Белия дом – символ на свободата и демокрацията“, отбеляза още премиерът Борисов. Българският министър-председател изрази удовлетворение от установения устойчив политически диалог на всички равнища и изрази увереност, че по-нататъшното му активизиране ще има ползи и за двете държави.

Министър-председателят Бойко Борисов акцентира върху отличното партньорство между България и САЩ в редица сфери. В разговора си с американския президент Доналд Тръмп премиерът Борисов посочи конструктивното взаимодействие между двете държави по подготовката и сключването на договора за придобиване на бойни самолети F-16 Block 70. Българският министър-председател специално акцентира върху индустриалното сътрудничество, което съпътства модернизацията на българските въоръжени сили.

Премиерът Борисов отбеляза също сътрудничеството на България и САЩ в областта на енергетиката, в контекста на националната сигурност. Изтъкна и проектите, по които страната ни работи усилено и които ще допринесат за диверсификация на енергийните източници и маршрути.

Друга тема, която открои министър-председателят Борисов, беше значението на търговско-икономическите отношения между България и САЩ. Премиерът заяви, че американските инвеститори са добре дошли у нас и посочи стремежа на страната ни да насърчава високотехнологични производства. Българският министър-председател посочи предимствата на България като инвестиционна дестинация.

Премиерът Бойко Борисов изрази интереса на България да задълбочи сътрудничеството си със САЩ и в редица други сфери като образованието, науката, насърчаването на туризма и контактите между хората.

Преди българският министър-председател да седне в Овалния кабинет той написа послание в книгата за гости на Белия дом.

„За мен е голямо удоволствие и чест да бъда ваш гост днес. Стратегическото партньорство между България и САЩ никога не е било по-задълбочено. Нашето сътрудничество, базирано на общи ценности, е всеобхватно и цялостно в областта на сигурността и отбраната, правоприлагането, енергийната диверсификация, търговията, инвестициите и контактите между хората“.

„Като близки съюзници ние заедно работим за укрепване на стабилността и мира в света, както и за напредъка на евроатлантическата интеграция на Западните Балкани. Уверен съм, че българо-американското партньорство и приятелство ще продължат да се развиват“, пише още в посланието на българския премиер, оставено в Книга за гости.

Премиерът участва и в кръгла маса по покана на Търговската камара на САЩ и Американската търговска камара в България.

Любопитен факт е, че българският премиер покани Доналнд Тръмп на официално посещение у нас. А американския държавен глава даде надежда, че може да посети страната ни. “Много е вероятно да дойда в България.”, каза Тръмп.

Подаръкът от българската делегация към държавния глава на САЩ е пушка.

След срещата Бойко Борисов говори пред българските репортери. Той заяви, че следващата му среща с Тръмп ще е за отпадането на визите за страната ни.

“Убеден съм, че визите ще паднат. Мисля че Тръмп може да остане в сърцата на българите, ако направи този жест.”, заяви премиерът. Той даде пример, че падането на визовия режим с Канада не създава проблеми.

„В писмения документ България е потвърдена за стратегически газов хъб”, заяви още Борисов.

„Около 15 минути отделихме за „Белене”. В момента това е 100% българска централа”, заяви Борисов.

Според българския премиер има реална възможност турбината за втората българска атомна централа да бъде „Арабела“ на американския гигант „Дженерал Илектрик“, което ще дигне мощността на реакторите.

Борисов определи АЕЦ „Белене“ като разкошен проект и допусна диверсификация на доставката на ядрено гориво след 2021 г., заявявайки, че то може да бъде и произведено от „Уестингхаус“.

А преди срещата си с Тръмп, Борисов бе посрещнат с 21 топовни салюта в Мемориала на незнайния воин в Националния гробищен парк „Арлингтън“, щата Вирджиния. Под звуците на химните на България и САЩ Борисов поднесе венец на Мемориала.

Това е един от най-знаковите паметници на САЩ, където са положени останките на неизвестни американски войници от Първата и Втората световна война, както и от Корейската война.

Оставете Коментар

Предишна публикация:
Общо 30 ученици и студенти в неравностойно положение получиха стипендии в рамките на президентската инициатива „Подкрепи една мечта“
Общо 30 ученици и студенти в неравностойно положение получиха стипендии в рамките на президентската инициатива „Подкрепи една мечта“

Кутията на Дядо Коледа вече е в Харманли
Кутията на Дядо Коледа вече е в Харманли

Затвори