„Добре дошли“ с горчив вкус

0
Divel

“Преди дни се прибрах в България с полет от Единбург до София”, разказва хасковлийката Славена Бойчева, студентка в Шотландия.

Тя потърси нашата медия, за да сподели впечатленията си от мерките и отношението, които се вземат на двете летища. Ето и нейния разказ:

Старско

Летището в Единбург се беше погрижило да намали до минимум притеснението от пътуване в настоящата ситуация, свързана с пандемията. Стрелки и знаци, залепени по пода, показваха в каква посока да се движиш и каква дистанция да спазваш от хората около теб. Всички спазваха тази дистанция. Имаше множество станции с дезинфектант по цялото летище, всички означени с големи надписи, за да бъдат лесно забелязани. Носенето на маски беше задължително, включително и по време на самия полет. Служители и стюардеси се грижеха за това всички да спазват правилата.

В България ситуацията бе различна. В около 9 вечерта, още при кацането и влизането в Терминал 2 на летището в София, се усети неудовлетвореността на прибиращите се в родината. Знаци бяха залепени по земята, инструктирайки хората да спазват дистанция, но в действителност дистанция не спазваше почти никой. Никой и не следеше за спазването й. За щастие всички носеха маски.

Сърдит господин измерваше температурата и пропускаше хората към бюрата, на които служители връчваха предписания за 14-дневна карантина. Същият господин говореше с някого по телефона. Вместо да се съсредоточи върху решаването на създалата се ситуация, той викаше по телефона пред всички пристигнали чакащи на опашката, оплаквайки се и карайки се на някого, че е допуснал грешка, пускайки всички пристигащи наведнъж.

Бюрата със служители бяха в редица, но не бяха поставени по начин, който да подпомогне спазването на дистанция. Всички служители имаха маски, но липсваха предпазни стъкла или PVC прегради между тях и пристигащите, което е странно предвид факта, че много магазини имат такива, а летище с такъв голям поток от хора не е осигурило.

След минаване на паспортен контрол, дори знаци за спазване на дистанция липсваха. Станция за дезинфектант, обозначена с малък надпис, видях в тоалетната, но когато пробвах да си дезинфекцирам ръцете, беше празна. Посрещачи не се допускаха вътре в терминала, но никой не контролираше ситуацията отвън, в резултат имаше големи струпвания от хора пред вратата на терминала и около нея.

 

Автор: Славена Бойчева

Оставете Коментар

Предишна публикация:
Историята на учителя Нестор Марков
Историята на учителя Нестор Марков

Нов случай на заразен с COVID-19 в Хасково
Нов случай на заразен с COVID-19 в Хасково

Затвори