Дядо Коледа пали светлините на най-високата българска коледна елха в Димитровград

0

Традиционната церемония за запалване на коледните светлини на близо 30-метровата елха в Димитровград е от 17.30 ч. днес на площада там. Елхата, която расте в непосредствена близост до сградата на кметството, е най-високото живо коледно дърво в България. Това беше доказано в присъствието на нотариус през 2018 година, припомнят от общината. Кедърът е на 55 години, донесен от Стара Загора и посаден през 1966 година. Този път ще е с изцяло нова коледна визия, издават в аванс от общината. За празничната украса са използвани 60 нови светещи топки, 30 светещи капки, над 120 метра блицове и близо 3000 метра светещи стрингове.

Преди ритуалното запалване на светлините и посрещането на Дядо Коледа, на централания площад в Димитровград ще отвора врати Коледен базар със Занаятчийница, Пекарна, Фотаджийница, Гостилница и Пощата на Дядо Коледа. В занаятчийницата ще предлагат ръчно изработени коледни свещи и тематични сувенири от дърво, от пекарната ще ухае на прясно изпечени гевречета и курабийки, а в гостилницата- вкусна храна и греяно вино, обясняват от общината. Тази година ще бъде обособен още един интересен и атрактивен кът- “Коледа при баба”, където жени от читалищата в общината ще пресъздават българските обичаи, подготовката за Коледните празници и изработката на автентични сурвачки от дрян и естествени материали, информират от общината.

Старско

В програмата на сцената ще се представят танцьорите от ОЦТИ “Галаксико”, 6-годишният Ивайло Георгиев от ДГ “Слънце”, подготвил поздравление в стих към Дядо Коледа и талантливата димитровградчанка Надежда Георгиева, която само преди няколко дни, заедно с трио “Триолина”, получиха специалната награда в международния конкурс “Гласът на Венеция” във Венеция, Италия. Тя е сред обещаващите таланти на Национално училище за музикални и сценични изкуства „Христина Морфова“-Стара Загора, профил „Поп и джаз пеене“ в класа на Надя Тончева.

Традиционно със запалване светлините на елхата, община Димитровград включва и цялото коледно осветление в града. Повече от месец отнема профилактиката и работата по ремонтирането и подготовката на коледната украса. И тази година на двата големи шадравана – пред Съдебната палата и на кръговото до новата автогара, са сложени красиви светещи фигури. Атрактивно светещо влакче допълва празничната украса пред спортната зала. Другите две основни кръстовища също греят в коледни цветове, а бул. “Благоев” е с чисто нови коледни фигури тази година, информират от димитровградската администрация.

Оставете Коментар

Предишна публикация:
Личните лекари ще издават направление за PCR тест
74 нови с COVID-19, сред тях учителка и медицински сестри

Бейсим не се призна за виновен, съдът го остави в ареста (ВИДЕО)
Бейсим не се призна за виновен, съдът го остави в ареста (ВИДЕО)

Затвори