Дискотеките остават затворени до 30 юни, маски в обществения транспорт, болници и аптеки

0
Divel

За втори ден България регистрира над 100 новозаразени с коронавирус. За последното денонощие новите случаи са 105. Направените проби са 2 642. 3191 са общо потвърдените случаи на коронавирусна инфекция у нас. От тях активни са 1303. Излекувани са 1716 лица, 28 от които са регистрирани през изминалите 24 часа.

На този фон, късно снощи министърът на здравеопазването Кирил Ананиев издаде четири заповеди във връзка с удължаването на извънредната епидемична обстановка.

Старско

Първата заповед е за поставянето под карантина на пристигащите у нас лица от 15 юни, втората за носенето на маски, третата за дискотеките и баровете и четвъртата касае задължителната изолация и/или болнично лечение при потвърдени случаи на COVID-19, както и карантинирането на контактните лица. Основното в тази заповед е, че след изписване от лечебното заведение, лицата, диагностицирани с COVID-19, остават 14, а не 28 дни в домашна изолация. Издадените към момента на влизане в сила на тази заповед предписания, с които е предписана задължителна изолация от 28 дни в домашни условия, се отменят със заповед на директора на съответната регионална здравна инспекция, след изтичане на 14-дневна задължителна изолация и при получаване на един отрицателен резултат от проведено изследване по метода на полимеразно верижна реакция за доказване на COVID-19.

Дискотеките, баровете и нощните клубове остават затворени, считано от 15 юни до 30 юни. В същия период не се разрешава провеждането на групови празненства на закрито с присъствието на повече от 10 души, в т. ч. сватби, балове, кръщенета и други. Със същата заповед се разрешава провеждането на спортни мероприятия на открито и закрито при заетост на местата до 50 % от общия им капацитет и настаняване на зрители най-малко през една седалка или при дистанция от 1,5 м. Същото условие, за 50 % заетост на местата, се отнася и за провеждането на конгреси, конференции, семинари и изложения, както и за провеждането на културно-развлекателни мероприятия, в т.ч. театри, концерти, сценични прояви, занятия от танцовото, творческото и музикално изкуство, както и занимални от юридически и физически лица и др.

Носенето на маска или друго предпазно средство остава задължително в обществения транспорт, в аптеки и лечебни заведения. На всички други обществени места носенето на маска е препоръчително.

Всички лица, които пристигат на територията на Република България от Кралство Швеция, Обединено кралство Великобритания и Северна Ирландия, Кралство Белгия, Република Португалия и Нидерландия, както и от всички трети страни, с изключение на Република Сърбия, Босна и Херцеговина, и Черна гора, се поставят под карантина за срок от 14 дни в дома или в друго място за настаняване. Изключенията за поставяне под карантина са детайлно разписани в текста на заповедта. Със същата заповед здравният министър нарежда на директорите на регионалните здравни инспекции да отменят издадените предписания за поставяне под карантина на лица, пристигнали у нас от Република Ирландия, Кралство Испания, Република Малта и Република Италия в периода от 02.06.2020 до 14.06.2020 г.

С всички заповеди може да се запознаете ТУК.

Оставете Коментар

Предишна публикация:
Мъри си тръгна от родно Хасково
Мъри отхвърли предложение на сините

75-годишна с COVID-19, лекува се в София
75-годишна с COVID-19, лекува се в София

Затвори