Димитър Гилев с приза „Подай ръка на доброто“

0

В навечерието на празника на Свиленград местният Лайънс клуб „Свилена“ за осма поредна година връчи приза „Подай ръка на доброто“. Получи го учителят по история в СУ „Д-р Петър Берон“ Димитър Гилев. От клуба го определят, като „съвременен будител, който със своите идеи, дела и инициативи подава ръка на Доброто, за да знаем и помним, ние и нашите деца“.

Димитър Гилев – историк и изследовател, става преподавател по история в СУ „Д-р Петър Берон“ през 2018 година. Една година по-късно основава клуб по история „Родолюбие“ за ученици от различни възрасти, с които участва в културно-историческия живот на Свиленград.

Гилев е създател на най-големия исторически интернет проект в страната „Древна България“. Целогодишно пътува, прави видеа, снима и пише, рови се в архиви, среща се с много деца и хора, за да събуди отново родолюбието. Създава и ръководи още няколко исторически страници и групи, като общите му последователи са близо 200 000, мотивират решението си от лайънс клуба.

Димитър Гилев с приза „Подай ръка на доброто“

Негови статии са публикувани в исторически сайтове, списания и вестници. Трудовете му се четат, гледат, коментират, харесват и споделят от милиони души по цял свят. Неговите видео уроци и статии се използват в българските училища в редица европейски страни, включително САЩ, Азия и Австралия, отбелязват от клуба.

От 2018 година Гилев започва да организира публични исторически беседи в цялата страна, участва в откриването на паметници, отбелязването на празници и годишнини в различни градове в страната. През 2021 година издава сборник с лекции, който достига до хиляди българи в страната и в чужбина. През същата година Димитър Гилев става „Любимец на България“ в класация на БНТ.

През септември тази година екип от специално жури го избира, като една от номинациите за „Будител на годината 2022“. Той е номиниран заедно с още 9 личности, които през годината са вдъхновили хората и творили добро.

„Доброто е истинско, когато е зад кулисите. Бъдещето са децата и аз посвещавам себе си на тях и на българския народ”, сподели Димитър Гилев в благодарственото си слово към дамите от Лайънс клуб Свилена Свиленград и гостите на церемонията.

Димитър Гилев с приза „Подай ръка на доброто“

С наградата Лайънс клуб „Свилена“ изказва своята благодарност и уважение към всички, които работят активно и допринасят за благото и просперитета на Свиленград в страната и чужбина, помогнали са с идеи, каузи и акции в помощ на нуждаещи се, с пример и вдъхновение. Изящната статуетка е изработена от Радко Бъчваров – женска ръка, символ на грижата, милосърдието,красотата и любовта, допълват от клуба.

Носителите на приза ,,Подай ръка на доброто“ в предходните години са:
– Духов оркестър ,,Костадин Манов“,с диригент Васко Василев;
– МБАЛ- Свиленград с управител д-р Димитър Ермов;
– Виолета Карапеева – дългогодишен учител и ръководител на детска фолклорна група ,,Тракийска китка“;
– Сем. Сарандиеви – социално ангажирани с бизнес в Свиленград;
– Инж.Георги Манолов – дългогодишен кмет на Свиленград;
– Читалище „Просвета- 1870“, гр.Свиленград;
– Ротари клуб- Свиленград.

Оставете Коментар

Предишна публикация:
Двама водачи пострадаха при катастрофи
Двама водачи пострадаха при катастрофи

Есенно: Две в едно на "Раковски"
ВАС отмени такса смет за 2020г. на Хасково

Затвори