Димът от пожарите в САЩ стигна чак до Европа

0

Пожарите, които опустошават западната част на САЩ, са десетки до стотици пъти по-интензивни от средните стойности за последните 15 години, като особено гъстият им дим е достигнал чак до Европа. Това съобщи европейската програма за наблюдаване на климатичните промени „Коперник“, цитирано от BG-VOICE.COM

Благодарение на сателитното наблюдение „следим мащабите на пожарите и замърсяването от дима, което обхваща САЩ и други страни“, каза Марк Парингтън от отдела за наблюдение на атмосферата в „Коперник“.

Пожарите в щатите Калифорния и Орегон вече са отделили в атмосферата много повече въглерод през 2020 г., отколкото всяка друга година откакто се правят измервания от 2003 г. – 21,7 мегатона в Калифорния и 7,3 мегатона в Орегон.

Необичайно гъстият дим в края на миналата седмица е стигнал чак до Европа. През последните дни той се задържаше над тихоокеанското крайбрежие на САЩ, но отново се насочва към Атлантика и се очаква да достигне Северна Европа по-късно тази седмица.

От средата на миналия месец на територията на САЩ са унищожени общо над 2 милиона хектара растителни площи.

Според научния консенсус необичайните мащаби на тези горски пожари се дължат на глобалното затопляне, но президентът Доналд Тръмп обвинява за тях лошото управление на горския фонд.

Хасковлии, живеещи в Сан Диего, Калифорния, изпратиха любителски кадър на един от големите пожари в региона.

Оставете Коментар

Предишна публикация:
В Ивайловград ще ходят бързо в Европейската седмица на мобилността
В Ивайловград ще ходят бързо в Европейската седмица на мобилността

Мобилни площадки за обучение на деца подготвя община Хасково/ВИДЕО/
Мобилни площадки за обучение на деца подготвя община Хасково/ВИДЕО/

Затвори