Десислава Апостолова – Ван Дам: Еврокомисията си отдъхва, че България най-после има редовно правителство

0

Десислава Апостолова – Ван Дам е кореспондент на БНТ от Брюксел и експерт по международни отношения. Хасковлийката, завършила Езиковата гимназия “Асен Златаров”, даде интервю на Хасково Новини – Xnews.bg.

Как се готви Брюксел да посрещне 2022 година?

– Брюксел посреща Новата година без коледни и новогодишни пазари, без големи фойерверки заради ковид мерките, но с надеждата, че това ще бъде последната година, в която трябва да се спазват някакви ограничения. Хората вече са уморени от ограничения и мерки и искат връщане към нормалния ритъм на живот.

Старско

Според Вас изминалата 2021 година с какво ще се запомни?

– За Европа годината отново премина под знака на ковид пандемията, ваксините и опасенията дали държавите ще успеят икономически да понесат последиците от дългите локдауни и извънредните мерки. Но освен пандемията в Европа имаше и природни катаклизми и наводнения, заради които десетки хора не могат да прекарат празниците в домовете си.

От сега нататък все повече ще се говори за климатичните промени и мерките, които всички – държавите, но и отделните хора трябва да вземат, за да са ги спрат. България също няма да остане настрана от тези процеси, колкото и темата сега да не е популярна у нас. За Америка 2021 беше годината на раздялата с Тръмп и щурмуването на американския парламент от последователи и фенове на бившия президент. Вандалските кадри, които целият свят видя, още веднъж показаха колко крехка може да бъде една демокрация, пък било то и американската.

Разбраха ли се посланията при първото посещение на министър-председателя Кирил Петков в Брюксел?

– Очакванията в Брюксел при първото посещение на новия български премиер бяха да бъде на срещата на върха на лидерите на всички страни от Европейския съюз, на която за първи път се появи и новият канцлер на Германия Олаф Шолц. Вместо премиера на срещата дойде президентът Радев. Затова беше добър знак, че Кирил Петков пристигна в Брюксел още на другия ден след срещата на върха, за да се представи в европейските институции и НАТО.

В Еврокомисията си отдъхват, че България най-после има редовно правителство след три проведени избори в страната и неуспешни опити за съставянето му. България е от малкото държави в ЕС, които не успяха да получат предварително финансиране по плана за възстановяване и растеж, а самият план дори не е одобрен. България остава най-бедната страна в Евросъюза – финансова помощ от Брюксел е винаги добре дошла, но парите ще дойдат, ако страната ни поеме конкретни ангажименти и вземе трудни решения, свързани, например, със затварянето на въглищните централи. Така че новото правителство ще има много работа.

Има ли отзвук от поетата инициатива на евродепутата Елена Йончева за свободата на словото в България?

– В Европейския парламент има една група за мониторинг на демокрацията в ЕС, нейн председател е нидерландският евродепутат Софи Инт Велд. Тези евродепутати се занимават с държавите, в които има проблеми с върховенството на закона и свободата на словото. За съжаление и България е в тази група, заедно със страни като Словения, Полша, Унгария. Софи инт Велд отдавна искаше да организира мисия в страната ни, но пандемията я отложи няколко пъти.

През септември тази година мисията на групата, в която от българските евродепутати участва Елена Йончева, беше у нас. Идеята на това посещение беше евродепутатите да покажат, че Европа не само гледа отстрани и критикува, но и идва на място, за да говори директно с хората. Според тях концентрацията на медийна собственост е един от най-големите проблеми у нас. Но евродепутатите нито могат, нито ще разрешат проблемите на медиите и свободата но словото – това трябва да направим самите ние.

Повлия ли на ЕС напускането на Великобритания?

– Повлия не толкова на европейците, колкото на самата Великобритания. Британците искаха да си върнат контрола върху собствената си държава и всички сфери на живота. Но се оказа, че напускането на ЕС се отрази сериозно най-вече на пазара на труда в Обединеното кралство – в болниците им има недостиг на персонал, във фермите им липсват сезонни работници, в края на септември по бензиностанциите във Великобритания нямаше гориво заради недостиг на шофьори, които да го доставят. Продължава и спорът между Лондон и страните от другата страна на Канала, най-вече с Франция, за правата върху риболова. Брекзит създаде повече хаос на острова, отколкото ред и контрол върху собствената им държава.

Как се възприема неуспялата ваксинационна кампания срещу COVID-19 в България?

– България продължава да е на последно място по ваксинирани, но нито Брюксел, нито новото правителство, нито който и да било, би могъл да накара хората да спрат да вярват на съмнителни сайтове, на дезинформация и да се ваксинират. Фундаменталното недоверие във властта доведе и до голямо недоверие във ваксините. Българите по природа сме недоверчиви, неслучайно “Всеки сам си преценя” стана реплика на годината в България. Ако ниското ниво на ваксинирани не натоварва здравната ни система и не води до повече смъртни случаи, тогава няма проблем. Но не съм сигурна, че случаят е точно такъв в България.

Личното Ви предизвикателство през новата година на тигъра?

– Да продължавам да следя и отразявам новините в Брюксел и да се опитвам да ги поднасям по разбираем начин на зрителите на БНТ. Понякога е трудно бюрократичният език на евроинституциите да бъде преведен на нормален човешки език.

Езиковата гимназия в Хасково навърши 50 години. Какви са вашите спомени от ученическите години и какво ще пожелаете на сегашните възпитаници?

– За мен Езиковата гимназия е “моята гимназия” – изключително съм щастлива и горда, че съм една много малка частица от тази 50-годишна история. На възпитаниците й бих пожела да следват мечтите си, да пътуват, да се развиват, да се образоват и покоряват върхове, но никога да не забравят откъде са тръгнали.

Едно пожелание към читателите на Хасково Новини – Xnews.bg.

– За вашите читатели и всички хасковлии – нека Новата година да е по-здрава, по-щастлива и по-богата. Да има по-малко болести и страх и повече ценни моменти с хората, които обичаме.

Оставете Коментар

Предишна публикация:
Д-р Христо Вълчанов пое временно ОДБХ-Хасково
БАБХ с нов шеф, освободиха Христо Вълчанов

Регистрираха нови 17 случая на коронавирус, заразените вече са 293
Математик: При настъпващата COVID вълна ще се наложи пълен локдаун

Затвори