Десетки в поход за победата при Клокотница

0

Поход до мястото, където се е разразила, победоносната битка на Цар Иван Асен II срещу Теодор Комнин организира днес областният управител на Хасково Станислав Дечев.

Учениците от ПГДС”Цар Иван Асен II” оглавиха похода, начело със знамето на училището. Освен тях още десетки учители, историци, туристи, колоездачи и любители на славната българска история вървяха километри пеша, за да стигнат до мястото, където от десетилетия се издига паметник в чест на величавата победа.

„9 март е славна дата в историята ни. Затова държа да възстановим паметта за нея. Защото битката при Клокотница и управлението на цар Иван Асен II ни учат на много уроци. На първо място – това е човеколюбието на българския владетел, който след победата храни вражеските войници и ги освобождава. На второ място –цар Иван Асен II разширява неимоверно много пределите на България, но предпочита да прави това чрез политика и дипломация, а народът му да живее в мир. От тази ценност се ползваме и ние днес, благодарение на голямото Европейско семейство. И не на последно място – в чест на славната победа Цар Иван Асен II издига църквата „Свети четиридесет мъченици” в Търново. С което сякаш ни казва, че не победата, а градежът е важен”, каза пред множеството областният управител Станислав Дечев.

За историята около честването на битката при Клокотница говори директорът на РИМ Хасково Пенко Добрев, а председателят на Туристическо дружество „Аида” Хасково благодари от цялото си сърце за това, че десетки млади хора днес се включиха в похода.

Оставете Коментар

Предишна публикация:
Искат да строят летище за лека авиация край Банско
Искат да строят летище за лека авиация край Банско

Ева Майдел
Ева Майдел: Страховете от приемането на еврото са необосновани

Затвори