Десетки се преклониха пред паметта на жертвите на Илиева нива

0
Divel

С възпоменателна церемония бе почетена паметта на загиналите над 200 тракийчета на Илиева нива до ивайловградското село Глумово. Тази година се навършват 108 години от трагичните събития през 1913 година, когато редовната турска войска избива стотици деца, майки и възрастни хора, прогонени от родните им места в Южна Тракия.

От 1999 г. насам по решение на Централното ръководство на Съюза на тракийските дружества в България съборът се провежда като ден на тракийското дете в първата събота на месец юни. Присъстваха вицепрезидентът Илияна Йотова, областният управител Минко Ангелов, кметът на община Ивайловград Диана Овчарова, председателят на Тракийските дружества Красимир Премянов, представители на тракийските дружества, на местната власт и наследници на бежанците.

Старско

Възпоменанието започна с рецитал на тракийско стихотворение от 8-годишния Виторио Тонев, който разчувства всички присъстващи.

“Този паметник тук е единствен, защото е паметник на детска голгота, на погубена невинност, на 200 деца, които никога не успяха да пораснат. Стара истина е, че този, който поругава миналото, няма място в бъдещето. Тази памет трябва да се предава от поколение на поколение, за да не загине никога”, заяви в словото си вицепрезидентът Илияна Йотова. Тя напомни завета на тракийци: “Прощаваме, но не забравяме”.

“Тракийската организация чувства своя дълг да държи будна паметта на българите, да се бори за истината в нашата славна история. Съдбата на тракийците е героична страница в тази история”, каза председателят на Тракийските дружества Красимир Премянов. Той благодари на кмета на Ивайловград Диана Овчарова, че всяка година общината организира възпоменателния събор.

Присъстващите сведоха глави и почетоха паметта на жертвите с едноминутно мълчание. Мемориалният комплекс бе отрупан с венци и цветя.

Оставете Коментар

Предишна публикация:
Бивш кмет е новият главен секретар на областта
Бивш кмет е новият главен секретар на областта

Обучават безплатно 800 бъдещи енергийни мениджъри
Обучават безплатно 800 бъдещи енергийни мениджъри

Затвори