Десетки се преклониха пред делото на Васил Левски в Димитровград

0

151 години след саможертвата на Апостола на българската свобода Васил Левски, десетки димитровградчани се преклониха пред паметта на идеолога и създател на Вътрешното революционно движение.

Поклонението пред паметта и святото дело на най-емблематичната фигура на българското освободително движение и радетел за “чиста и свята република” се състоя пред бюст-паметника на Левски в парка до едноименното училище, което днес чества своя патронен празник. Венци и цветя в знак на признателност пред паметта на най-достойния син на България поднесоха кметът на Димитровград Иво Димов, народният представител Катя Панева, председателя на общински съвет Гергана Кръстева, заместник-кметът Яшо Минков, общински съветници, кметове на населени места, ръководители на учреждения, ученици и граждани.

Преди това общоградското честване започна с Церемония по издигане на националното знамето на Република България в двора на ОУ „Васил Левски” с участие на военно формирование от поделение 52740 – Хасково.

“Много думи са казани за делото на Васил Левски, давани са десетки примери с живота и саможертвата му, най-ценното обаче са заветите, която ни е оставил. Вече 151 години той живее във всеки от нас. 151 години поколения признателни българи свеждат глава пред подвига на Апостола и мълвят името му с признателност. Стотици училища, читалища, библиотеки, улици и учреждения носят името на този скромен за времето си, но велик за вечността българин, който ни показа, че невъзможното е възможно! Демокрацията, която днес приемаме за даденост положи своите основи във идеите на Апостола. Неговото дело ни завеща една свободна и силна България.”, каза в словото си кметът на община Димитровград Иво Димов.

Сподели

Оставете Коментар

Предишна публикация:
Произведения на Моцарт зарадваха хасковската публика
Музиката на Моцарт, Бетовен, Вивалди са част от концертната програма в театъра

4 приза за хасковлии от годишните награди „ВДЪХНОВЕНИЕ“ 2023 на СОЛИ
4 приза за хасковлии от годишните награди „ВДЪХНОВЕНИЕ“ 2023 на СОЛИ

Затвори