Делото за изборите на съветници в Хасково продължава през декември

0

Очаквано делото по оспорване на изборите за общински съветници в Хасково бе отложено от Административния съд и насрочено за 18 декември от 14 часа. Делото бе образувано по жалби на 6 партии и коалиции, към които бе присъединена и такава от Георги Иванов. По-късно обаче, съдът е преценил, че жалбата му е неприложима, тъй като е избран за общински съветник и не е заличен, а атакуващият акт е благоприятен за него и не притежава правен интерес.

За седмица от насрочването на съдебно-статистическа експертиза с повторно преброяване на бюлетините за избор на съветници от всички 152 хасковски секции двете вещи лица са успели да приключат работа по едва 12 секции и експертизата не е готова. До съда е подадено е заявление от вещо лице, че не може да се спази срокът за преброяването на бюлетините от всички секции, както и да бъде заменено от друго.

Жалбоподателите отправиха молба в днешното съдебно заседание за отбелязване на всички чували, които не са били надлежно запечатани.

Председателят на ОИК – Хасково Добромир Якимов поиска промяна на експертизата – да не се броят преференции, което затруднява и забавя вещите лица, по думите му. Той се аргументира и, че няма правен интерес от това, както и поиска да отпадне задачата за определяне на общинската избирателна квота. Според ОИК преброените до момента 12 секции са статистически достатъчни, за да се каже дали има грешки, които да доведат до промяна на резултатите. Те поискаха спиране на броенето и изготвяне на експертиза, а в противен случай – по-голяма комисия от поне 12 души с председател съдията-докладчик.

Съдът не уважи тези искания, като отложи делото и го насрочи за 18 декември от 14 часа.

Оставете Коментар

Предишна публикация:
Президентът Радев: Истинската сила на дипломацията е когато тя идва преди бомбите и ги предотвратява
Президентът Радев: Истинската сила на дипломацията е когато тя идва преди бомбите и ги предотвратява

В Димитровград помагат на 15-годишния Марти
В Димитровград помагат на 15-годишния Марти

Затвори