Делегация няма да пътува до Йерусалим за Благодатния огън (ВИДЕО)

0
Divel

Препоръчват делегация да не пътува до Тел Авив за Благодатния огън. Българската патриаршия няма да раздава върба и цветя на празника Цветница. Това съобщи ловчанският митрополит Гавриил след среща на Светия Синод с премиера Бойко Борисов.

Ще бъде използван благодатният огън, който е запазен от миналата година. Предвидените средства, които бяха определени за транспортни разходи до Йерусалим, сега ще отидат за борбата с коронавируса.  Също така тази годината църквата няма да раздава върба и цветя на Цветница.

Старско

Службите на Великден ще бъдат пред храмовете. Служителите на храмовете ще носят предпазни средства. Стана ясно, че на Разпети петък плащеницата ще се държи на входовете на храмовете и хората да минават под нея.

“Днес имахме извънредно заседание на Светия Синод. Имахме голямата радост сред нас да бъде и министър-председателят. Светият Синод изрази своето голямо уважение към него и към правителството в България. Казвам го съвършено искрено. Той доказа себе си, защото е казано, че в трудни момента човек показва какво има в него. Благодарни сме на министър-председателя, че се бори всячески с пандемията, като в същото време се старае да спазва традициите на православна България. Самият той има християнската вяра в себе си”.”, посочи ловчанският митрополит Гавриил.

“Имам уверението на всички владици, че по празниците всички карантинни мерки ще се вземат.Аз не съм духовно лице и мога да призова българите да не отиват в църквите. Владиците ми казаха, че има много хора, които са унили, отчаяни. Има хиляди, които отиват заради традицията – тях мога да ги призова да не отиват. Литургия ще има, камбаните ще бият, те са ни спасили и от робството. Упованието и силата на народа са много важни”, каза премиерът Бойко Борисов.

“Щабът е подложен под огромен натиск. Ако някой си мисли, че е приятно да издаваш заповеди хората да стоят вкъщи затворени… Това е, както когато хирургът издава тежко предписание. Те обвиниха Мутафчийски, че си свали маската и целуна икона. Религията е, ако я четете, тя е изключително мъдра, за всяко нещо има рецепта, за всяко нещо има тълкование, стига да четеш. За всяко нещо има какво да се поучиш и от Гьоте има какво да научиш, и от библията. Не е чак толкова трудно да останеш на дистанция, изисква само желание”, заяви Бойко Борисов.

“Пикът, който го очакваме ще е седмицата след Великден. Това е един много важен тест за самодисциплината. Ако тогава удържим положението, след това да може да отворим парковете и планините, да дадем въздух на хората. Пикът го очакваме до 10-15 дни”, прогнозира Борисов.

“В Историята на църквата е нямало случай, когато да се е предавала зараза през светото причастие. Има свещеници, които служат в болници, дават причастие на болните и няма един случай, когато да са се заразили”, каза митрополит Гавриил.

“Сутринта с Каракачанов сме разработили три варианта А, Б, В. Последното се разбрахме на 30 април да водим пак разговор и да преценим кой от трите варианта ще предложим на хората за 6-май и военни парад. Ситуацията ще ни покаже до тогава”, сподели още Борисов.

“Не се страхувайте, където е божията благодат, там изгарят всички микроби”, заключи ловчанският митрополит Гавриил.

 

Оставете Коментар

Предишна публикация:
Прокуратура
Прокуратурата предаде на съд 35 души за месец

Първи ден на блокада в Хасково /Фоторепортаж/
Глобяват трима с по 5 бона

Затвори