Димитровград връчи най-високите си отличия в областта на образованието и културата

0

На тържествена церемония по повод 24 май, Димитровград отличи най-изявените си учители, културни дейци и ученици. Стотици ученици, учители и граждани се стекоха на централния площад в града на общоградското честване на празника. На 24 май традиционно община Димитровград връчва най-високите отличия в областта на образованието и културата. Те се дават за принос в развитието, утвърждаването и обогатяването на духовния живот на общината. Кметът на общината и председателя на общински съвет връчиха плакети, грамоти и парични награди на наградените учители и културни дейци.

Приветствени слова по повод празника отправиха кмета на общината Иво Димов и председателя на Общински съвет Гергана Кръстева.

„24 май е празник, символ на българската духовност и стремежа ни към знания, чрез слово, наука и образование. Празник, който ни изпълва с национална гордост и самочувствие. Днес отдаваме заслужена почит и се прекланяме пред великото дело на Светите братя Кирил и Методий и всички техни последователи. Днес, всички българи се обединяваме около езика, писмеността и знанието, защото, както пяха преди малко малките славейковци „Народността не пада там, гдето знанието живей!”, каза кметът Иво Димов.

“Днес ние празнуваме българската писменост, култура и българският дух, които правят народа ни уникален“, каза в обръщението си председателят на Общинския съвет Гергана Кръстева.

Поздравителен адрес към присъстващите изпрати началникът на Регионалния инспекторат на образованието в Хасково Силвия Касабова.

Носители на престижните почетни отличия „Учител на годината”  в областта на образованието са: 

Даринка Петрова, „Учител на годината“ за 2024 в направление „Предучилищно и училищно образование”. 

Даринка Петрова е старши учител начален етап в Основно училище „Алеко Константинов”. Тя е преподавател с дългогодишна практика. Работи с иновативни методи в образованието, мотивирана, гъвкава и адаптивна към промените. Вярва, че всяко дете има потенциал и счита за своя мисия да го развива и разгръща. В работата си през годините се е утвърдила като преподавател, чиито методи, нагласи и мироглед са насочени към насърчаване на четенето и формиране на богата обща култура у учениците за литературата и изкуството. Тя успява да мотивира учениците си да участват в различни извънкласни и извънучилищни дейности и прояви на общинско, областно и национално ниво. Като педагог работи, за да изгражда личности.

Диляна Гочева, „Учител на годината” за 2024 година в направление „Хуманитарни науки”.

Диляна Гочева е старши учител по Английски език в ОУ „Пенчо Славейков”. По време на целия си педагогически стаж се е стремяла да повишава своята квалификация, за да отговаря на променящите се реалности в образователната система. Била е част от различни международни проекти  като „Свързващи класи стаи“ към Британския съвет, по програма „Еразъм+“ и др. Участвала е като експерт по немски и английски език за новата национална платформа за е-уроци на МОН „Дигитална раница“, придобила е квалификация – Гугъл сертифициран обучител – 2-ро ниво.

Миглена Бинева, „Учител на годината“ в направление „Физкултура и спорт“.

Миглена Бинева е учител по Физическо възпитание и спорт в ОУ „Пенчо Славейков“. Тя започва преподавателската си работа през 1998г. като ръководител и хореограф на танцова формация „Мистика“, а от 2008г. е ръководител и хореограф на спортен танцов клуб „Street Dust Dance“. Под нейно ръководство талантливите танцьори участват в редица международни и национални конкурси, заемат челни позиции и представят града ни. От 2018г. до момента е учител по физическо възпитание и спорт на ученици в ОУ „Пенчо Славейков“ от I до IV клас. Прилага иновативни методи на преподаване, стреми се да привлече вниманието на учениците към творчески дейности, които им предоставят възможности за себеизразяване и доказване. Организира различни състезания и събития в училище. От две години работи по Национална програма „Заедно в изкуствата и в спорта“. Създател е на гвардейски и параден мажоретен състав „Славейковци“, който участва и в общоградското честване на празника. 

Пенка Тилева, „Учител на годината“ за 2024 година в направелние „Цялостен принос за развитие на образованието и престижа на Общината с дълготраен характер“.

Пенка Тилева е старши учител по история и цивилизация, география и икономика от СУ „Любен Каравелов“. Тя е дългогодишен преподавател, член на Асоциацията на професионалните географи и регионалисти, секция Димитровград, с активно участие в организиране и провеждане на общински и областни състезания. От дълги години води допълнителни занимания с изявени ученици по история и география. Посвещава времето си и на ученици с обучителни трудности. През годините е участвала в различни проекти на МОН. Преминала е множество квалификационни, обучителни курсове и семинари.

Тази година Община Димитровград отличи двама дейци на културата – в областта на литературата и музиката.

„Деец на културата” за 2024 година бе присъдена на поетесата Диляна Христова.

Диляна Христова е талантлив млад автор, който умело владее силата на словото и въздейства на дълбоко емоционално ниво на читателите си. Чрез своето творчество и личностни качества тя допринася за популяризирането на името и издигането на престижа на град Димитровград. Добре позната е с изящното си творчество и активната си социална позиция сред поетичните и културните среди в общината, областта и все повече в национален мащаб. Член е на Съюза на българските писатели. През годините участва в различни литературни форуми и конкурси за поезия и проза и печели престижни награди.

Другата Специална награда на Община Димитровград за „Деец на културата” за 2024 година бе присъдена посмъртно на дългогодишния диригент на Забавно-духов оркестър Митя Йорданов – музикант и творец в областта на „Музиката”. 

Митя Йорданов е основател на Акустично джазово трио през 1986 година, Митя Йорданов е добре известен сред културните среди с дългогодишната си работа като безупречен музикант, аранжор и диригент на Забавно-духов оркестър-Димитровград. Митя Йорданов създава над 50 аранжимента на известни музикални произведения от българската и световна филмова, класическа и забавна музика. Под палката на Митя Йорданов Забавно-духов оркестър промени своя облик и посока на развитие. Оркестърът значително осъвремени своят репертоар, начин на свирене и звучене. Със своята работа като музикант, аранжор, диригент и изключителен професионалист, Митя Йорданов остави трайна следа в културния живот на Димитровград. 

Наградата, по молба на семейството, бе получена от настоящият диригент на Забавно-духов оркестър Димитър Митев.

Община Димитровград отличи на сцената и най-изявените дванадесeтокласници, които със успехите и постиженията си спечелиха уважението на своите преподаватели и съученици. Те получиха от кмета на общината грамоти за постигнати образователни успехи, издигане авторитета на училището и община Димитровград.

Данадесетокласника от ПМГ „Иван Вазов“ Даниел Николаев Йовчев бе отличен с грамота „За постигнати високи образователни успехи, издигане авторитета на училището и община Димитровград”. Даниел е един от най-изявените ученици, показал впечатляващи резултати на областни, национални и международни математически състезания и олимпиади, постигнал значими постижения през целия период на своето обучение. Той е удостоен и с приза  „Ученик – символ на гимназията” за 2024 година от своето училище.

Възпитаниците на ПЕГ „д-р Иван Богоров” Благовеста Калинова Георгиева и Иван Петров Йонков, носители и на приза „Богоровска стипендия“ за отличен успех, активно участие в живота на гимназията и дейности повишаващи авторитета на училището, също получиха грамоти от кмета на общината, както и един от най-дейните и награждавани възпитаници на ПГ “Проф. д-р Асен Златаров”, отличен с приза „Златаровец” за 2024 година – дванадесетокласникът Борис Пламенов Латев.

Общоградското честване на Денят на Светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност започна с 

Шествие на училищата, водени от  Забавно-духов оркестър и деца от ОЦТИ “Галаксико” с букви от азбуката, деца с венци от СУ „Л.Каравелов”, хор и мажоретки от ОУ „П.Славейков”. Празничното шествие премина по централната пешеходна алеята и се отправи към сцената на пл.”България”. С ефектна композиция Мажоретен състав от ОУ „П.Славейков” с ръководител Миглена Бинева приповдигнаха духа на присъстващите с хореография върху „Весели и в боя”. Официалната церемония започна с химна на празника “Върви, народе възродени!” в съвместно изпълнение на хор “Славейковци” и Забовно-духов оркестър с диригент Димитър Митев. 

Първокласниците Невена Маркова и Георги Николов от ОУ „Алеко Константинов” поздравиха събралото се множество със рецитал на стихотворенията „Свети Кирил и Методий” на Асен Калоянов и „Учителят” от Розалина Паскалева.

Сподели

Оставете Коментар

Предишна публикация:
Кметът награди заслужили учители и ученици за 24 май (видео+снимки))
Кметът награди заслужили учители и ученици за 24 май (видео+снимки))

Сестри Стоеви победиха китайки и са на 1/2 финал в Малайзия
Сестри Стоеви победиха китайки и са на 1/2 финал в Малайзия

Затвори