Децата на Ивайловград представиха България на младежки фестивал в родния град на президента Макрон

0
Divel

Ученици от ивайловрадското средно училище „Христо Ботев“ се включиха в програмата на “Amiens for youth 2020” – младежки фестивал във френския град Амиен, който тази година е Европейска столица на младежта.

Участието стана възможно благодарение на поканата отправена от Комитета за европейско побратимяване (CJEVL) на град Лонго, предградие на Амиен, с който Ивайловград е в партньорски отношения от 2009 година. В организираната от CJEVL “Международна седмица на младежта“ взеха участие и деца от другите побратимени с френските домакини градове – Науенчов в Полша и унгарския Карцаг.

Старско

Партньорите от CJEVL, водени от председателя на комитета, Раймон Филипяк, организираха атрактивна и динамична програма, с участието на децата от трите европейски града, която стартира на 28 август с изложение и представления в центъра на Амиен, роден град на президента Макрон – в близост до най-голямата френска катедралата „Света Богородица“ (Cathédrale Notre-Dame d’Amiens) част от списъка на обектите на Световното и културно наследство на ЮНЕСКО от 1981 година.

Децата на Ивайловград представиха България и региона с програма съчетаваща фолклорни танци, младежка работилница за направа на копия на антични мозайки от римската вила Армира, кулинарни изкушения и информационна кампания за културно-историческото наследство на града. Милица, Гергана и Марин от 8 клас, заедно с Диана, Милко и Йоан от 10 клас и Христиана, Стеляна, Дениз и Ивайло от 11клас представиха Ивайловград с енергия и артистизъм, на които биха завидели истинските артисти и професионални гидове. Специален гост бе шеф Юри Велев, главен готвач на МЕТРО Академия, който помогна за представянето на традиционни български ястия.

На 29 август новоизбраният кмет на Лонго – Паскал Урдуйе, посрещна в сградата на общината делегациите на побратимените градове начело с Диана Овчарова, кмет на Ивайловград, Тибор Цепеши, кмет на Карцаг и Виеслав Пардика, кмет на Науенчов. Програмата продължи с презентация за историята на Лонго и обсъждане на планове за нови партньорства между побратимените градове. Малко по-късно официалните гости се присъединиха към фестивала в центъра на Лонго, в който участваха и децата от ивайловградското училище. Освен с танците и занаятите на побратимените градове, над 200 жители на Лонго имаха възможност да се запознаят с традиционната кулинария на Полша, България и Унгария, на специален обяд в общинската зала на града, чрез ястията подготвени от професионалните готвачи, сред които бе и Юри Велев – чест гост на ивайловградския фестивал „Кулинарното наследство на Тракия“.

„Радвам се, че децата от Ивайловград имаха възможност да се включат в Международната седмица на младежта от побратимените с Лонго градове!“, сподели госпожа Овчарова. „Подобни партньорства дават възможност на българските младежи да общуват със свои връстници от целия континент, да завързват нови приятелства, както и да се почувстват истински граждани на Европа. Благодаря им, че успяха да представят по вълнуващ и атрактивен начин традициите и културата на Ивайловград. Благодаря от сърце и на техните учители – Иванка Христова-Петрова и Снежа Деливанова, които ги подготвиха за участие във фестивала и им вдъхнаха кураж, за да се представят достойно.“

Интересът към участието на българските младежи бе наистина голям – българските песни и танци, представянето на културно-историческото наследство и информацията за възможностите за туризъм задържаха за дълго вниманието на гостите на фестивала в Лонго. Младежите от другите побратимени градове не се поколебаха да се включат в южното хоро и с ентусиазъм усвояваха сложните за тях стъпки. Местните медии също отразиха участието на българските младежи, а канал France 3 излъчи и специален репортаж за тяхното участие.

Международна седмица на младежта продължи за децата от Ивайловград с нови срещи и пътувания, посещения на местни забележителности в Амиен и департамент Сом, както и разходка до бреговете на Атлантическия океан.

Автор: Людмил Каравасилев, Лонго/Франция

Оставете Коментар

Предишна публикация:
4 нови случаи на COVID-19, 3-ма са починали
47 нови случаи на COVID-19, четирима са починали

По 40 лв. за пенсионерите, сняг и пясък за бедните, газ за полицаите
370 лева минимална пенсия от 1 октомври

Затвори