ДАНС с проверки на адреси в Хасково и Свиленград

0

Най-малко 5 адреса на територията на Хасковска област и около 20 в страната, са станали обект на проверка при акцията на ДАНС и КПКОНПИ, която започна вчера. В столицата са обискирани жилището и кабинета на шефката на Агенция „Митници“ Петя Банкова и заместникът й Людмил Маринов.

По неофициална информация два са били проверяваните в Хасково имоти- жилищен във вилна зона „Каменец“ и офис в центъра на града на улица „Сан Стефано“, и три адреса в Свиленград. Всички те са свързани с бивши и настоящи служители на митниците и бизнесмени.

Според източници на БНТ операцията на ДАНС е свързана с разследване за контрабанда срещу Николай Николов – Паскал, който е родом от Димитровград, но според запознати от години живее в Гърция.

По неофициална информация, цитирана от „Дневник“, в столичен хотел е задържан и бивш шеф на ИАРА- Марин Димитров от Хасково, за който се твърди, че заедно със сина си Стефан бил близък до Бойко Рашков.

Акцията коментира и финансовият министър в оставка, родом от Хасково, Асен Василев. По думите му, ако няма сериозни доказателства, това ще означава, че цели сплашване на Банкова заради работата й по пресичане на контрабандните канали и уволнението на 20 митничари по сигнали на чужди митнически организации, правителства и служби.

Вечерта медии, сред които БНР и БНТ, по свои източници в МВР и прокуратурата, съобщиха, че са били задържани седем души, сред които Банкова, заместникът й Людмил Маринов и трима митничари. А разследването е за организирана престъпна група, замесена в контрабанда на цигари, пране на пари и подкупи. По същото време снощи адвокатът на Банкова заяви пред „Дневник“, че тя нито е задържана, нито все още разпитана.

По-рано през деня вчера неофициално се разбра, че ДАНС провежда специализирана акция, като информацията изтече през националните телевизии. От Държавната агенция „Национална сигурност“ запазиха мълчание. От МВР пред “Дневник” са лаконични, че не става дума за тяхна разработка и акция. От антикорупционната комисия обясняват пред изданието, че информацията за акциите е секретна и не могат да отговорят на нито един въпрос.

Така часове след акцията по информации в медиите, които не са опровергани, може да се твърди само, че има предприети действия спрямо директора Петя Банкова и зам. директора Людмил Маринов, че са направени претърсвания в офисите и домовете им, както и че е имало проверка в столичен хотел и обиски в Хасково и в Свиленград, пише „Дневник“.

Малко след полунощ Народното събрание одобри създаването на анкетна комисия, която да провери за корупция в митниците и евентуална роля на министъра на финансите в оставка Асен Василев в нея. За председател бе избран Тошко Йорданов от “Има такъв народ”, а в състава са: Теменужка Петкова и Рая Назарян от ГЕРБ-СДС, Венеция Ангова и Константин Бачийски от “Продължаваме промяната – Демократична България”, Йордан Цонев и Хамид Хамид от ДПС, Климент Шопов и Димо Дренчев от “Възраждане”, Румен Гечев и Кристиан Вигенин от “БСП за България”, както и Станислав Балабанов от “Има такъв народ”. Комисията ще работи в продължение на месец.

Сподели

Оставете Коментар

Предишна публикация:
Мрежовата компания на EVN България с ESG отличие за опазване на биоразнообразието и околната среда
Спират тока на 8 април в Меричлери

Саяна посече Секирово на Ямача
Саяна посече Секирово на Ямача

Затвори