Д-р Калоян Паргов в Хасково: Регионът има нужда от специално внимание (ВИДЕО)

0

Среща – дискусия с хасковската общественост на тема „Икономика и земеделие – фактори за развитието на южно-централния регион на България“ проведе днес в Хасково Стратегическият институт за национални политики и идеи.

Във форума участваха експертите на СИНПИ д-р Калоян Паргов – председател на УС, д-р Даниела Везиева – бивш министър на икономиката, адвокат Мариела Павлова – експерт по туризъм и Живко Живков –изпълнителен директор на АЗПБ и бивш директор на Фонд „Земеделие“. Официален гост бе и кметът на общината Станислав Дечев.

Правим този форум в Хасково, тъй като един икономически и земеделски развит регион, какъвто беше, в момента е на последно място в страната, включително след Видин, което показва, че нещо се е случило в този регион и има нужда от специално внимание. Нашата роля, като институт, е да обръщаме внимание на проблемите, да ангажираме институциите, да работим и предлагаме решения, коментира д-р Калоян Паргов.

Много важно е бизнесът и местната власт, разбира се, с подкрепата на държавата, да работят активно за привличане на инвестиции- както вътрешни, така и външни. Тъй като, когато говорим за инвестиции, си мислим, че някой отвън ще дойде да излее едни пари. Не е така. Преди всичко трябва да разчитаме на нашите дадености и считам, че в това отношение има какво още да се направи, за да се зададе перспектива за хората, които живеят в този регион и оттам- да се спрат силните миграционни процеси към други градове или извън страната. Тъй като демографската статистика показва, че не раждаемостта и смъртността могат да се нарекат основни проблеми в отрицателното салдо, а по-скоро силните миграционни процеси, които са следствие на лошите икономически условия, коментира още д-р Паргов.

Освен от Хасково, във форума участват предприемачи от областите Кърджали и Смолян. Целта е да обсъдим перспективите в Южен централен район, за да започне да се възражда, тъй като и демографските и икономическите характеристики показват, че има спад, особено в последните години, каза още д-р Калоян Паргов.

 

Сподели

Оставете Коментар

Предишна публикация:
Пътник с колан злато хванаха на „Капитан Андреево“
Пътник с колан злато хванаха на „Капитан Андреево“

ИАРА спипа браконерски мрежи под моста Лисиците
ИАРА спипа браконерски мрежи под моста Лисиците

Затвори