ЧРД за две звезди на спорта- почетни граждани на Хасково

0

Две дами, звезди в спортната си кариера и почетни граждани на Хасково, празнуват днес рожден ден.

Годишнина чества най-успешната българска състезателка по фигурно пързаляне Албена Денкова, която от 20.04.2007 г. е почетен гражданин на Хасково. Заедно с партньора си Максим Ставийски те станаха първите българи, които печелят медал на световно първенство по фигурно пързаляне при танцовите двойки.
Албена започва кариерата си в спорта, като гимнастичка. На 8-годишна възраст преминава към пързалянето на лед. Нейният първи партньор е Христо Николов. През 1996 г. Максим Ставийски заема неговото място. На Световното първенство в Калгари през 2006 г. Албена и Максим стават световни шампиони. Това е първият златен медал за България във фигурното пързаляне. На световното първенство в Токио през 2007 г. двойката за за втори път стават световен шампиони.

Старско

Още една спортистка, почетен гражданин на Хасково от 30 юли тази година- Ваня Дерменджиева, празнува днес рожден ден. Тя започва да се занимава с баскетбол в родното Хасково на 10-годишна възраст при треньора Иван Узунов. През 1975 г., заедно с женския състав на Хасково, класира отбора в елитната група. Неизменно е част от националните отбори на България за девойки, а след това и за жени от 1974 до 1989 г. Носител на сребърен медал от Олимпийските игри в Москва през 1980 г. Тя е европейска шампионка с женския национален отбор от Будапеща през 1983 г., както и бронзова медалистка от първенството на Стария континент през 1989 г. – последното отличие, което България печели в баскетбола на международна сцена. Три пъти в кариерата си Ваня Дерменджиева е балкански шампион. Участва в поредица силни мачове при последното участие на женския отбор по баскетбол на Олимпийските игри в Сеул през 1988 г., където България се нарежда на пето място в крайното класиране. Изиграла е над 300 мача с националната фланелка. Участвала е в първенствата на Германия, Франция, Швеция и Турция. Завършва състезателната си кариера с бенефисен мач в родния си град Хасково през 1996 г. и работи, като спортен журналист.

Оставете Коментар

Предишна публикация:
Депутат от Хасково открива новия парламент
Депутат от Хасково открива новия парламент

30 000 лампички огряха най-високата елха в Европа
Коледната елха в Хасково светва от Никулден

Затвори