Човекът от протестите Матвей

0
Divel

Снимка на Матвей Василев излиза в най-тиражирания норвежки вестник “Aftenposten”. Текстът към нея е: “След повече от три месеца протести демонстрантите в България са изморени, но нямат никакво намерение да се отказват. Това е само началото, казват те.”

Хасковлията е от първия протест навън, въпреки заболяването си Парапареза/частична парализа на двата краката/.

Старско

“Болката усещам, когато ме обхване яд. Парализирам се. Такъв бе случаят, когато се опитах да се приближа към главния прокурор, който изрече думите пред съда в Хасково “Викайте по-силно”, разказва Матвей.
Неговата история е придружена с коварна болест, която го застига на 24-годишна възраст. Тя се отключва генетично.

Още преди две години в ноемврийската мъгла, вървяхме заедно цели 10 километра. Аз снимах, той вървеше редом с другите, въпреки болката, но за блокада напред с викове “Оставка”. Спонтанно тръгналата тълпа измина разстоянието от центъра на Хасково до включването на АМ “Марица”. Въпреки трудното си придвижване, той бе сред първите.

“Тогава не усещах болка, както и сега, искам да събудя хората, защото това което правят управляващите, е недопустимо”, смята Матвей.

В София, на големия кървав протест на 2 септември, униформен напръсква младия мъж със спрей. “Ужасно беше, не виждах, сколених се. Изпитах болка и ужасен гняв, но не се отказах. На последващия протест на жълтите павета, протегнах ръка и извиках: “Журналист”. Проврях ръката си и се опитах да спра щитовете срещу млада жена с микрофон. Демокрацията се извоюва, тя не е даденост”, смята той.

“На всичките протести до сега се запознах с доста хора и всички искат само едно – добър живот. На политиците не им пука и продължават да се подиграват с нашите родители. 50 лева вдигнали пенсиите, а ако не бяха протестите, дали ще ги вдигнат, питам аз. Всички имат различни политически виждания, но трябва да сме единни и да искаме по-добър живот за децата на България”, споделя Матвей.

 

Оставете Коментар

Предишна публикация:
Борисов за ветото на Радев: Неочаквано е (ВИДЕО)
Борисов: Готови сме да окажем помощ на Гърция и Турция

С какво време започва новата седмица?
Очаква ни прохладен уикенд, съботата ще е дъждовна

Затвори