Честито Възкресение Христово!

0
Divel

Точно в полунощ миряните, стекли се в храмовете, се поздравиха с думите: Христос Воскресе! Воистена воскресе!

За втори път България посреща Възкресение Христово под сянката на пандемията от коронавирус. И тази година желаещите да отнесат частица от благодатния огън не бяха много. В най-големия храм в Хасково – църквата „Успение на Св. Богородица“, службата бе водена от отец Антоний и отец Йордан.

Старско

Преди полунощ Благодатният огън бе изнесен, а миряните си взеха от него и след това обиколиха три пъти църквата за здраве.

Отбелязваме един от най-светлите празници в годината. В християнската религия на Великден се чества Възкръсението на Исус Христос на третия ден, след като е разпнат на кръст и погребан. Подготовката за празника започва 10 седмици преди Възкресение, в които вярващите се готвят за тържеството на духа над плътта. Седмицата от Цветница до Великден има особено значение в православния празничен цикъл и се нарича Страстна или Велика. Това са последните дни от земния живот на Исус. Седмицата след Великден пък се казва Светла седмица, защото Възкресението на Христос донася просветление за всички.

В неделя в храмовете ще бъде отслужена празнична литургия.

Оставете Коментар

Предишна публикация:
Благодатният огън е на българска земя
Благодатният огън е на българска земя

Откриха първата архитектурна изложба в Хасково
Откриха първата архитектурна изложба в Хасково

Затвори