Честит празник на българската просвета и култура и на славянската книжовност!

0

Празнуваме 24 май – един от най-светлите български национални празници. На тази дата честваме Деня на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност и изразяваме благодарността си към създателите на славянската азбука Светите братя Кирил и Методий, съпокровители на Европа.

Това е празникът, който се чества от най-дълго време в близката ни история. Денят на светите братя Кирил и Методий – създателите на славянската азбука е бил отбелязван като църковен празник (на 11 май) още преди XII век, но за първи път е бил честван като национален Ден на просветата през 1851 година.

24 май ще бъде отбелязан с празнични шествия в Хасково и Димитровград. Общоградско шествие на буквите, на светлината и книжовността ще тръгне в 10,30 часа от централния площад „Свобода“ в областния град. То ще премине през центъра и ще стигне до СК „Спартак“. Там на официалната церемония ще бъдат връчени отличията „Ученик на годината“ на Община Хасково и ще има празничен концерт виж ТУК.

В Димитровград шествието на училищата ще започне в 10,15 ч. и ще премине по пешеходната алея на бул.„България” до сцената на пл.”България”. Там ще бъдат връчени специалните награди община Димитровград за 2024 година „Учител на годината” и „Деец на културата”. Ще бъдат отличени и най-изявените ученици виж ТУК.

Сподели

Оставете Коментар

Предишна публикация:
Абитуриентите на Царската гимназия огласиха Кенана (видео+снимки)
Абитуриентите на Царската гимназия огласиха Кенана (видео+снимки)

Торнадо обраха медалите на състезание в Германия
Торнадо обраха медалите на състезание в Германия

Затвори