Честит празник, мили дами!

0

Международният ден на жената се празнува всяка година на 8 март, пише Нова. Това е ден за международно признание на икономическите, политическите и обществените постижения на жените.

През декември 1977 г. Общото събрание на ООН приема резолюция, с която обявява 8 март за Международен ден на жената, първоначално избран за Международен ден на работещите жени. Празнува се в над 30 държави по света като израз на признание на икономическите, политическите и обществените постижения на жените.

В много страни, включително и България, 8 март се чества и като Ден на майката.

Първото женско дружество в България е основано през 1857 г. в град Лом. Сред основателките му са Еленка Ценко Тодорова, Ангелина Кръстьо Пишурка, Стефания Коста Стаменова, Мария Цоно Иванова и др.

Първоначално от 1911 г. празникът се отбелязва с беседи в тесен кръг, а през 1915 г. е първото публично честване, пише БГНЕС.

Като общобългарски празник 8 март се чества от средата на ХХ век. Първата жена лекар в България – д-р Тота Венкова, се дипломира през 1886 г. Тя не само работи в епоха, когато е немислимо жена да го прави, но и проправя път на всички жени след нея, които мечтаят за образование, професия, място и признание в обществото.

Райна Касабова влиза в историята и статистиката като първата жена в света, изпълнила мисия от борда на боен самолет. Тя е само на 15 години, когато на 30 декември 1912 г. по време на Балканската война лети като пилот наблюдател над Одрин и хвърля позиви за прекратяване на военните действия.

Оставете Коментар

Предишна публикация:
Първи случаи на коронавирус в България
Първи случаи на коронавирус в България (ВИДЕО)

Вихър отнесе конкуренцията на кушиите в Бисер/ВИДЕО/
Вихър отнесе конкуренцията на кушиите в Бисер/ВИДЕО/

Затвори